Na svěží jarní zeleninu se všichni celou dlouhou dobu, kdy vládne zima, nesmírně těšíme. A o chřestu, který je považován za symbol jara, to platí snad dvojnásob. Chřest se vrací do našich kuchyní, rok od roku roste jeho popularita a stává se stále běžnější lahůdkou v našem jarním jídelníčku. Jeho sezona je poměrně krátká, a je tak třeba si zhruba dvouměsíční chřestové okénko od dubna do června náležitě vychutnat.
4 chřestové tipy, které jsou během jara k nezaplacení
Bílý a zelený…
Nejčastěji se setkáváme s chřestem bílým a zeleným. Barevná odlišnost vzniká tím, že bílý chřest je pěstován pod černými plachtami, zatímco zelený je vystaven jarnímu sluníčku, díky němuž získává své krásné zabarvení. Vedle barvy samotné se liší i chuťovými vlastnostmi. „Bílý chřest má oproti zelenému jemnější chuť, zelený je naopak výraznější,“ popisuje Jan Souček, šéfkuchař restaurace Rest v pražském Podolí, a dodává: „Způsob pěstování se podepisuje i na dalších vlastnostech.Bílý chřest má silnější slupku, je tak třeba ho před vařením oloupat po celé jeho délce. Zelený chřest se buď neloupe vůbec, nebo jen jeho spodní část.“
Jak na chřest…
Příprava chřestu je velmi jednoduchá. „Chřest omyjeme a odlomíme dřevnaté konce. U čerstvého chřestu, který je křehký, by to mělo jít takřka samo. Zůstane nám tak část, která je chutná a šťavnatá. Bílý chřest oloupeme zhruba 2 cm pod hlavičku, u zeleného postačí spodní třetina. U zcela čerstvého zeleného chřestu, jak bylo už řečeno, ale není třeba ani ta. Loupeme ho vždy směrem od hlavičky dolů,“ radí Jan Souček. Oloupanou slupku ani odřezky přitom není nutné vyhazovat. Mohou posloužit jako základ pro výbornou chřestovou polévku.
„Chřest vkládáme do vroucí osolené vody. Ideální je vařit chřest ve vyšším úzkém hrnci, ve kterém se nám podaří udržet jeho špičky nad hladinou. Pokud takový hrnec nemáme, můžeme si vypomoct lehkým svázáním chřestových oddenků provázkem. Podle tloušťky chřestu vaříme bílý cca 5 minut, zelený pak potřebuje daleko kratší dobu, obvykle stačí, když ho spaříme po dobu 2 minut. Měl by být měkký, ale zůstat křehký. Pokud chřest hned nepodáváme, je dobré vložit ho do misky s ledovou vodou, aby si udržel jak barvu, tak konzistenci. Před podáváním ho můžeme například zprudka opéct na rozpálené pánvi a ke konci přidat lžíci másla,“ uzavírá šéfkuchař.
Čerstvost je základ…
Základem úspěchu je vždy kvalitní surovina, měli bychom tak dbát na čerstvost. Čerstvý chřest je pevný, křehký, nejde ohýbat, není svraštělý, má příjemnou vůni. Pokud třeme čerstvé oddenky chřestu o sebe, vydávají typický vrzavý zvuk. Po nákupu je třeba skladovat ho v lednici, a to ideálně po co nejkratší dobu. Každým dnem skladování se totiž znehodnocuje chuť této lahůdky.
4 chřestové tipy na závěr
- Odřezky a slupky chřestu nemusíte vyhazovat, jak už jsme zmiňovali. Snadno z nich připravíte vývar, stačí ho povařit ve vodě s trochou soli a případně i další zeleninou. Hotový vývar se vám pak bude hodit do dalších polévek, ale třeba také k dochucení rizota.
- Jak nejlépe skladovat čerstvý chřest? Chovejte se k němu jako k čerstvým řezaným květinám. Stonky zbavené dřevnatých konců dejte do nádoby s čerstvou vodou a uschovejte je v lednici. Udrží si svou svěžest. Každé dva dny ale vodu měňte, aby stonky nezačaly hnít.
- Chřest můžete i zamrazit. Nejprve je třeba stonky zpracovat jako při běžném vaření (zbavit konců, omýt, případně pokrájet, krátce blanšírovat a zchladit). Pak už je stačí jen přecedit, osušit a přendat do sáčků nebo krabiček. Pokud byste ale chtěli zamrazit jednotlivé stonky zvlášť, musíte je nejprve rozložit na plech vyložený pečicím papírem a nechat 1–2 hodiny takto v mrazničce. Potom jednotlivé předzmrazené stonky stačí přesypat do nádob a opět vrátit do chladu.
- Mimochodem, věděli jste, že můžete chřestové stonky jíst i syrové? Musejí být ale opravdu velmi čerstvé, z ověřeného zdroje a ideálně české.
redaktorka FTV Prima