Kdo z nás občas nevyfotí vymazlenou snídani, povedený dort nebo dozlatova upečené maso, aby se pochlubil přátelům na sociálních sítích? Naučte se fotit tak, aby bylo jídlo přímo k naskousnutí…
Chcete “postovat” dokonalé fotky jídla? Nechte si poradit, jak na to!
Tak, jako má svá pravidla focení portrétu nebo krajiny s jezerem, stejně zodpovědně můžete přistupovat k pořízení fotky krásné bábovky. Máte výhodu: nehýbe se a není závislá na východu slunce.
V dnešní době nelze jen tak ignorovat fenomén sociálních sítí, a i když se ušklíbáte nad “pekáčem buchet” kdejakého narcisty, u fotky pekáče dokonalých českých buchet se rádi zasníte a oblíznete.
Fotit jídlo je zkrátka fajn. Zdokumentujete si své skvělé okamžiky v kuchyni, dáte ostatním najevo, že nejste kuchařské nemehlo a navíc sklidíte pochvalu i od lidí, kteří váš výtvor vlastně neměli šanci ochutnat. V tomto případě neplatí: “Není to sice hezký, ale je to dobrý.” I jídlo může být nesmírně fotogenická modelka a vy se můžete snažit vyladit nejen chuťovou stránku věci, ale především tu estetickou.
Přesto, není to hračka. Okouzlit milovníky jídla, aby se jim nad vašimi snímky sbíhaly sliny, není tak snadné, jak to na finální fotce vypadá. Poodhalíme vám triky, kterými se řídí ostřílení profíci, jako je například britská kuchařská hvězda Jamie Oliver…
Jasně, že Jamie má svého profi fotografa, ale sám si rád jídlo fotí a dobře ví, jak na to. Než se pustíte do samouky v tomto “oboru”, nechte si poradit a zkraťte si cestu k dokonalému výsledku.
1) Hodně a rychle
Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek,“foťte hodně a foťte rychle.” To vám radí David Loftus, profesionální fotograf jídla. Věřte nevěřte, ani jídlo dokonalé nepočká věčně. Na nejlepší snímek máte 45 sekund! Pánem situace je totiž jídlo samotné, a jestliže připravené vroucí spaghetti ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy.
2) Nebojte se nepořádku
V kuchyni se vaří a žije. Sterilně vypadající prostředí vám nikdo nezbaští. Takže se nestyďte za povalující se špalíčky cibule, vymačkaný citron nebo nůž od bylinek. Na snímku můžete zachytit jednotlivé ingredience a ukažte jejich osobnost! Nadýchanost pečiva, šťávu kapající z pomeranče, hedvábnost omáčky, zralost sýra… Nepořádek a suroviny k vaření zkrátka patří.
Inspiraci hledejte u foodblogerů, bez krásných fotek úspěšný foodblog nefunguje :) Foto: archiv instagram
3) Nejvíc je čerstvé
Zásadní poučka zní: Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo, myslete proto na to. Právě čerstvé potraviny nabuzují chuť k jídlu a vyprávějí příběh, odkud ta dokonalá omáčka na penne vlastně vznikla… Navíc jídlo vypadá zdravěji, pokud jsou na fotce právě “fresh” ingredience.
4) Jak to pojmout?
Pokud budete myslet na pár ozkoušených faktů, máte úspěch zaručen. Takže: použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily. Horké potraviny foťte rychle. Foťte ze zajímavých, neotřelých úhlů. Mobil nemá zoom, smiřte se s tím.
5) Barvy – nositelé úspěchu
Samozřejmě jsou to barvy, které v nás budí emoce a představy, jak bychom se do toho či onoho zakousli. Zkoušejte jejich kombinace, nezapomínejte na kontrast a vyváženost. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé talíře.
6) Myslete na diváka
Víte, jak vzbudíte největší nadšení z food fotky? Tím, že na ní budete vyprávět příběh. Zamyslete se, co chcete, aby konečný divák vlastně viděl. Nebojte se v záběru použít vlastní ruce, nebo využijte úhel pohledu kuchaře. Až budete jídlo fotit naservírované, pokuste se mu udělat tu nejlepší scénu, prostě jako na divadle. České klasice to bude slušet v rustikálním nebo prvorepublikovém hávu, francouzské delikatesy si zaslouží trochu nonšalantní elegance, sushi zase minimalisticky zenovou scénu… zapojte fantazii!
Autor: Kamila Ulčová