3 tipy na zářijové gastroakce: nebeské menu, maďarské chutě a pivní podzemí

Přemýšlíte, co podniknete během prvního podzimního měsíce? Na chladnější počasí to zatím nevypadá, takže akcí je stále plno! Mrkněte se na naše tři tipy, které vás zavedou do výšek i do podzemí!

Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Nejen tyto dominanty české metropole si můžete při obědě či večeři prohlédnout z nevšedních úhlů z výšky. Každý rok vaří na plošině jiný šéfkuchař a proto je zážitek jedinečný. Letos připravuje menu Patrik Bečvář, kapitán Národního týmu kuchařů.

Patrik Bečvář miluje výzvy, a tak vaření na 2 m2 ve výšce 40 m nad zemí s chutí přijal. Se svým sous-chefem pokrmy dokončuje a servíruje na malém prostoru uprostřed stolu na plošině, okolo kterého sedí 22 hostů v pohodlných křesílkách. Lze je různě polohovat a natáčet, takže si můžete i lehnout a kochat se výhledy na Prahu ze zcela jedinečného pohledu.

Letos stojí jeřáb s plošinou u vyšehradského železničního mostu na Smíchově. Z ptačí perspektivy se podíváte na Vltavu a nábřeží, na Karlův most a Pražský hrad, na Ladronku, Anděl a Smíchov. Obdivovat můžete Petřínskou rozhlednu i Gabriel Loci, na druhém břehu řeky pak Rudolfinum, Tančící dům, Emauzy a vyšehradskou baziliku sv. Petra a Pavla. V každou denní dobu ozáří slunce jiné dominanty, záleží tak jen na vás, jaké si přejete k jídlu kulisy. Oblíbená akce Dinner in the Sky (Večeře v oblacích) se koná pouze první dva prodloužené zářijové víkendy – od 5. do 8. září a pak od 12. do 15. září. Přijít můžete na tříchodový oběd, čtyřchodovou večeři či na večeři při západu slunce. Cena za menu včetně nápojů a uvítacího drinku začíná na 3 190 Kč za osobu. Rezervace je nutná, stejně jako výběr menu předem – masového či vegetariánského.

Náplavkőőő: festival maďarských chutí

Festival Náplavkőőő proběhne v pátek (13. 9.) od 13 do 22 hod., v sobotu (14. 9.) od 10 do 22 hod. a v neděli (15. 9.) od 10 do 16 hod. Těšit se můžete na bezmála 40 stánků, které budou nabízet teplé i studené delikatesy, koření, víno a další ukázky maďarské gastronomie a kultury v té nejautentičtější podobě. Zúčastní se výhradně držitelé značky Hungarikum, která garantuje, že vše, co na místě ochutnáte nebo uvidíte, bude opravdové jako v Maďarsku. Na Náplavkőőő nebude žádné vstupné, platit se bude jen útrata u jednotlivých stánků (přes Qerko i bezhotovostně).

„Do Prahy přivezeme úžasný svět chutí a melodií, kvůli kterému Češi s radostí jezdí nejenom do Budapešti. Návštěvníkům představíme řadu autentických maďarských jídel. Kromě tradičního guláše a perkeltu mohou ochutnat i nové a jedinečné chutě. Chybět nebudou ani naše vynikající vína, která reprezentují všech devět maďarských vinařských oblastí. V rámci programu vystoupí temperamentní maďarské kapely a bude také přehlídka maďarského folklorního umění,“ přiblížila festival Hajnal Kassai, ředitelka pořádajícího Lisztova institutu a dodala: „program máme přichystaný samozřejmě i pro rodiny s dětmi.“

Rok 2024 je také rokem Rubikovy kostky. Tento světoznámý a velmi populární hlavolam vynalezl maďarský sochař a architekt Ernő Rubik v roce 1974, takže letos slaví 50. výročí. Hraví návštěvníci se mohou zúčastnit soutěže v jejím skládání. Lákavou hlavní cenou bude Rubikova kostka podepsaná samotným vynálezcem.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře netradiční cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí – v téměř úplné tmě pouze za svitu baterek! Speciální sedmdesátiminutové prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 19. do neděle 22. září – vždy od 17.00 a 18.15 hodin.

„Plzeňské historické podzemí je s délkou 13 km jedním z největších komplexů podzemních prostor u nás. Veřejnosti se otevřelo před více než 35 lety po pečlivých archeologických výzkumech a náročné obnově, která vyzdvihla staletou historii sahající až k počátkům města.  Podzemní prostory dříve sloužily k výrobě piva, skladování potravin, ale také jako obranný systém během dob nepokojů. Díky exponátům a vystaveným nálezům proniknete během prohlídky do historie města i do každodenního života středověkých obyvatel Plzně, dozvíte se, jak podzemí od 13. století vznikalo a další zajímavé informace,“ zve k návštěvě Pavla Mášková, manažerka návštěvnických a obchodních služeb.

Plzeňské historické podzemí je přístupné z původního právovárečného domu z 15. století, ve kterém dnes sídlí Pivovarské muzeum. Návštěvníci starší 18 let na prohlídce získají tzv. „pivenku“, za kterou mohou ve vybraných plzeňských restauracích ochutnat ležák Pilsner Urquell (0,3l). Vstupenky na speciální prohlídku podzemí za svitu baterek jsou v prodeji online.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty