redakce Prima FRESH

3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva

Horké letní dny volají po jídlech, která jsou lehká, výživná a zároveň plná svěžích chutí. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou v tomto období ideální volbou – dokážou zasytit, osvěžit a navíc dodat tělu cenné vitamíny, minerální látky a antioxidanty.

Tyto tři barevné recepty na lehká jídla s kuřecím masem a zeleninou nebo ovocem jsou nejen zdravá, ale také chuťově i výživově pestrá. Perfektní oběd do práce, na piknik i na lehkou letní večeři.

1. Salát s kuřecím masem, pečenou zeleninou a zázvorovo-tahini zálivkou

Tento salát spojuje výživnou černou quinou s barevnou pečenou zeleninou, křehkým kuřetem a zelným salátem. Díky zázvorovo-tahini zálivce získává orientální nádech a příjemně krémovou texturu.

Místo zelného salátu s ořechy můžete použít třeba i fermentované kimchi. To je totiž nejen chutné, ale i plné probiotik, která podporují trávení – v létě ideální.

Suroviny na 2 porce:

  • 2 horní kuřecí stehna (např. Dobré kuře z Klatov)
  • 150 g černé (nebo červené) quinoy
  • 1 menší batát
  • 1 menší brokolice
  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 1 avokádo
  • 2 hrsti zelného salátu s ořechy (nebo kimchi)
  • 1 lžička černého sezamu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Na zálivku:

  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1–2 lžíce teplé vody
  • špetka soli

Postup: Batát, brokolici, cuketu a cibuli nakrájejte, zakápněte olejem a pečte na 200 °C cca 20–25 min dozlatova. Quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Kuřecí stehna osolte, upečte doměkka a hotové natrhejte na větší kusy. Na talíř poskládejte jednotlivé ingredience – pečenou zeleninu, quinou, natrhané kuře, avokádo, salát a posypte sezamovými semínky. Zálivku vyšlehejte dohladka a přelijte jí celý obsah misky.

2. Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a klíčky

Oblíbená „miska hojnosti“ v letní verzi – křupavá pečená cizrna, šťavnaté kuřecí maso, čerstvá zelenina, klíčky a semínka tvoří perfektně vyvážený talíř. Základem je opět quinoa – zdroj bílkovin a vlákniny.

Tento salát je výborný i studený a ideální jako zdravý oběd do krabičky.

Suroviny na 2 porce:

  • 2 kuřecí prsa (např. Dobré kuře z Klatov)
  • sůl a pepř
  • trocha olivového oleje
  • 1 hrnek vařené cizrny (nebo z konzervy)
  • 1/2 lžičky papriky
  • špetka chilli
  • 1 avokádo
  • 1 hrnek vařené quinoy
  • mrkev
  • brokolice
  • červené zelí nebo listová zelenina
  • klíčky (ředkvičkové, mungo)
  • mix semínek – slunečnicová, sezamová, dýňová

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky medu
  • sůl a pepř
  • hořčice

Postup: Cizrnu smíchejte s trochou oleje, paprikou a chilli a pečte 20 minut na 200 °C dozlatova. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Potom ho nakrájejte na plátky. Na talíř nebo do misky vyskládejte základ z vařené quinoy, cizrnu, zeleninu, avokádo, kuře, klíčky a posypte semínky.

3. Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou

Lehký a osvěžující salát s netradiční kombinací borůvek, cherry rajčátek a řecké fety. Ovoce dodává sladkost, feta slanost a piniové oříšky křupavost – to vše doplněné křehkým grilovaným kuřetem. Nejlépe chutná čerstvý, ideální s bagetkou nebo krajícem kváskového chleba.

Suroviny na 2 porce:

  • 2 kuřecí prsa (např. Dobré kuře z Klatov)
  • sůl
  • olivový olej
  • mix listových salátů (rukola, polníček, římský)
  • 1 hrst čerstvých borůvek
  • 8–10 cherry rajčat (půlených)
  • 60 g sýru feta (na kostky)
  • pár oblíbených oříšků

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • směs koření na řecký salát

Postup: Kuřecí prsa osolte a opečte na grilu nebo pánvi dozlatova, poté nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte salát, borůvky, rajčata, kostky fety a kuřecí maso. Vše zakápněte dresinkem a posypte oříšky. Servírujte ihned – barevné, čerstvé a plné kontrastních chutí!

Další tip na famózní salát typický pro Bulharsko? Pusťte si tento videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Šopský salát

Závěrečné sousto léta: Plné chuti, barev i živin

Tyto saláty nejsou jen obyčejné jídlo – jsou to malé oslavy léta na talíři. Každý z nich nabízí jinou kombinaci textur, barev a chutí, které vás osvěží i zasytí bez pocitu těžkosti. Ať už zvolíte orientální zálivku, ovocnou svěžest nebo křupavou cizrnu, vždy si dopřejete porci zdraví plnou vitamínů a energie.

Zdroj: Dobré kuře z Klatov (DZ Klatovy); zdroj foto: DZK (iStock, Dreamstime)

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty