3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva
Zdroj: se souhlasem Dobré kuře z Klatov
3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva
Zdroj:
se souhlasem Dobré kuře z Klatov
Horké letní dny volají po jídlech, která jsou lehká, výživná a zároveň plná svěžích chutí. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou v tomto období ideální volbou – dokážou zasytit, osvěžit a navíc dodat tělu cenné vitamíny, minerální látky a antioxidanty.
Tyto tři barevné recepty na lehká jídla s kuřecím masem a zeleninou nebo ovocem jsou nejen zdravá, ale také chuťově i výživově pestrá. Perfektní oběd do práce, na piknik i na lehkou letní večeři.
1. Salát s kuřecím masem, pečenou zeleninou a zázvorovo-tahini zálivkou
Tento salát spojuje výživnou černou quinou s barevnou pečenou zeleninou, křehkým kuřetem a zelným salátem. Díky zázvorovo-tahini zálivce získává orientální nádech a příjemně krémovou texturu.
Místo zelného salátu s ořechy můžete použít třeba i fermentované kimchi. To je totiž nejen chutné, ale i plné probiotik, která podporují trávení – v létě ideální.
Suroviny na 2 porce:
-
2 horní kuřecí stehna (např. Dobré kuře z Klatov)
-
150 g černé (nebo červené) quinoy
-
1 menší batát
-
1 menší brokolice
-
1 menší cuketa
-
1 cibule
-
1 avokádo
-
2 hrsti zelného salátu s ořechy (nebo kimchi)
-
1 lžička černého sezamu
-
olivový olej
-
sůl a pepř
Na zálivku:
-
2 lžíce tahini pasty
-
1 lžíce citronové šťávy
-
1 lžička strouhaného zázvoru
-
1 lžička javorového sirupu
-
1–2 lžíce teplé vody
-
špetka soli
Postup: Batát, brokolici, cuketu a cibuli nakrájejte, zakápněte olejem a pečte na 200 °C cca 20–25 min dozlatova. Quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Kuřecí stehna osolte, upečte doměkka a hotové natrhejte na větší kusy. Na talíř poskládejte jednotlivé ingredience – pečenou zeleninu, quinou, natrhané kuře, avokádo, salát a posypte sezamovými semínky. Zálivku vyšlehejte dohladka a přelijte jí celý obsah misky.
2. Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a klíčky
Oblíbená „miska hojnosti“ v letní verzi – křupavá pečená cizrna, šťavnaté kuřecí maso, čerstvá zelenina, klíčky a semínka tvoří perfektně vyvážený talíř. Základem je opět quinoa – zdroj bílkovin a vlákniny.
Tento salát je výborný i studený a ideální jako zdravý oběd do krabičky.
Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a klíčky
Zdroj: se souhlasem Dobré kuře z Klatov
Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a klíčky
Zdroj:
se souhlasem Dobré kuře z Klatov
Suroviny na 2 porce:
-
2 kuřecí prsa (např. Dobré kuře z Klatov)
-
sůl a pepř
-
trocha olivového oleje
-
1 hrnek vařené cizrny (nebo z konzervy)
-
1/2 lžičky papriky
-
špetka chilli
-
1 avokádo
-
1 hrnek vařené quinoy
-
mrkev
-
brokolice
-
červené zelí nebo listová zelenina
-
klíčky (ředkvičkové, mungo)
-
mix semínek – slunečnicová, sezamová, dýňová
Na zálivku:
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce limetkové šťávy
-
1/2 lžičky medu
-
sůl a pepř
-
hořčice
Postup: Cizrnu smíchejte s trochou oleje, paprikou a chilli a pečte 20 minut na 200 °C dozlatova. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Potom ho nakrájejte na plátky. Na talíř nebo do misky vyskládejte základ z vařené quinoy, cizrnu, zeleninu, avokádo, kuře, klíčky a posypte semínky.
3. Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou
Lehký a osvěžující salát s netradiční kombinací borůvek, cherry rajčátek a řecké fety. Ovoce dodává sladkost, feta slanost a piniové oříšky křupavost – to vše doplněné křehkým grilovaným kuřetem. Nejlépe chutná čerstvý, ideální s bagetkou nebo krajícem kváskového chleba.
Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou
Zdroj: se souhlasem Dobré kuře z Klatov
Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou
Zdroj:
se souhlasem Dobré kuře z Klatov
Suroviny na 2 porce:
-
2 kuřecí prsa (např. Dobré kuře z Klatov)
-
sůl
-
olivový olej
-
mix listových salátů (rukola, polníček, římský)
-
1 hrst čerstvých borůvek
-
8–10 cherry rajčat (půlených)
-
60 g sýru feta (na kostky)
-
pár oblíbených oříšků
Na zálivku:
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce citronové šťávy
-
směs koření na řecký salát
Postup: Kuřecí prsa osolte a opečte na grilu nebo pánvi dozlatova, poté nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte salát, borůvky, rajčata, kostky fety a kuřecí maso. Vše zakápněte dresinkem a posypte oříšky. Servírujte ihned – barevné, čerstvé a plné kontrastních chutí!
Další tip na famózní salát typický pro Bulharsko? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Šopský salát
Závěrečné sousto léta: Plné chuti, barev i živin
Tyto saláty nejsou jen obyčejné jídlo – jsou to malé oslavy léta na talíři. Každý z nich nabízí jinou kombinaci textur, barev a chutí, které vás osvěží i zasytí bez pocitu těžkosti. Ať už zvolíte orientální zálivku, ovocnou svěžest nebo křupavou cizrnu, vždy si dopřejete porci zdraví plnou vitamínů a energie.
Zdroj: Dobré kuře z Klatov (DZ Klatovy); zdroj foto: DZK (iStock, Dreamstime)