Suroviny
- plnotučné mléko 2 hrnky
- jahodový džem 1 sklenička
- karamel (mléčný) 5 lžic
- hladká mouka 4 hrnky
- cukr krupice 4 lžíce
- vejce 4 ks
- jedlá soda 2 lžičky
- kypřicí prášek do perníku 2 lžičky
- přepuštěné máslo 100 g
- plnotučný tvaroh 250 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- moučkový cukr 2–3 lžíce
- jahody 200 g
Postup přípravy
- Rozšlehejte vejce, cukr a hrnek mléka. Do směsi přisypte mouku a promíchejte. Postupně přidávejte zbytek mléka, ovšem těsto by nemělo být příliš tekuté.
- Přidejte jedlou sodu a prášek do pečiva a vyšlehejte do hladkého těsta.
- Na přepuštěném másle smažte větší lívance z obou stran dozlatova.
- Vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vmíchejte do tvarohu.
- Dort na sebe vrstvěte tak, že vychladlé lívance potírejte střídavě tvarohovou směsí, mléčným karamelem a jahodovým džemem.
- Poslední lívanec potřete tvarohovou směsí a zdobte čerstvými jahodami. Nechte hodinu vychladnout v lednici.
PRIMA TIP: Pokud v domácích zásobách nenajdete domácí, vsaďte na kvalitní výrobky od malovýrobců. Zkuste třeba jahodový džem Vališ vyrobený z jahod v BIO kvalitě, které rostou v sadech sv. Prokopa v Týně nad Vltavou. A na zakapání použijte mléčný karamel Danka, který je vyrobený z kravského mléka a řepkového cukru bez jakýchkoliv konzervantů a přídatných látek. Obě potraviny jsou nositeli ocenění Regionální potravina.
Vyzkoušejte kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchané kynuté lívance