Suroviny
- lilek (střední) 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- cibule (větší, na jemné kostičky) 1 ks
- česnek (na plátky) 4 stroužky
- rajčata (nebo konzerva krájených nebo celých rajčat) 450 g
- voda (nebo vývar) 3 hrnky
- mořská sůl 1 špetka
- bazalka (čerstvá)
- strouhaný parmazán 80 g
- krutony
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 220 °C. Lilkům odřízněte stopku a podélně je rozpulte. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale neprořízněte slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce, a dejte péct do trouby na 30 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku doměkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
- Lžící vydlabejte upečenou dužinu lilků, mělo by to jít snadno – jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu či vývar, osolte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přiklopené 20 minut.
- Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a opečenými krutony. Zkuste třeba mé oblíbené z pivních rohlíků.