Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou

4 porce
do 1 hodiny
Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou
Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou Autor: Vegetariánská kuchyně pro labužníky
Příprava sice zabere trochu víc času, ale když už jsou lasagne v troubě, můžeme se svým hostům s radostí věnovat – nebo ještě připravit nějaký čerstvý salát.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu zahřejte na 220 ºC (horkovzdušná 200 ºC). Papriky rozkrojte, odstraňte semeník včetně bílých přepážek, půlky paprik opláchněte a znovu podélně rozkrojte. Čtvrtiny lusků potom urovnejte na plech vyložený papírem na pečení. Zapněte funkci grilu a papriky grilujte 15–20 minut, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavé skvrny a bubliny. Plech vyjměte z trouby a překryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Přibližně po 10 minutách bude možné dílky paprik snadno oloupat.
  2. Mezitím nasucho opražte piniová jádra dozlatova. Cukety očistěte a podélně je rozkrájejte na plátky silné přibližně ½ cm. Pořádně rozehřejte grilovací pánev, vytřete ji 1 lžící oleje a opékejte na ní plátky cukety z každé strany asi 1 minutu. Dejte je stranou, osolte a opepřete.
  3. Plátky lasagní vařte ve slané vodě přibližně 4 minuty. Musíte je občas promíchat, aby se neslepily a uvařily se rovnoměrně. Potom je propláchněte studenou vodou a naskládejte mezi dvě vlhké kuchyňské utěrky, aby zůstaly elastické.
  4. Opláchněte a osušte tymián, lístky nasekejte. Crème fraîche promíchejte s ricottou, chilli vločkami a tymiánem.
  5. Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC). Zbylým olejem vymažte obdélníkovou zapékací misku. Dno poklaďte nejprve paprikami, zakryjte je plátky lasagní a potřete ricottovou směsí. Pak pokračujte paprikami, lasagnemi a tak dále. Jednotlivé vrstvy vždy trochu posypte piniovými jádry. Poslední vrstvou by měla být ricotta. Posypte ji nastrouhaným sýrem. Lasagne pečte v horké troubě (uprostřed) asi 40 minut. 
  6. Obměna: Lilkové lasagne: Omyjte 1,2 kg lilku, nakrájejte na plátky silné asi 2 cm, posolte a nechte přibližně 30 minut „vypotit“. Mezitím předvařte 9 plátků lasagní. Na pánvi bez tuku opražte 40 g piniových jader dozlatova. Opláchněte a osušte ½ svazku tymiánu a nasekané lístky vmíchejte do 400 g ricotty. Smíchejte 200 g rajčatového protlaku s 2 lžičkami harissy, 2 lžičkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru.
  7. Lilky opláchněte, vysušte a po částech smažte na 2 lžících olivového oleje z každé strany 2 minuty. Přebytečný tuk z plátků vysajte kuchyňským papírem. Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC).
  8. Obdélníkovou zapékací misku vytřete 1 lžící olivového oleje a klaďte do ní jednotlivé vrstvy. Jako první lilek, pak plátky lasagní, rajčatový protlak a ricottu. Vrstvy prosypte piniovými jádry. Povrch posypte 40 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra. Lasagne pečte v horké troubě asi 40 minut.
Reklama

Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou, Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

 

Vegetariánská kuchyně pro labužníkyVegetariánská kuchyně pro labužníky

Bettina Matthaeiová

Více než 150 receptů pro vegetariány a vegany

S jednoduchými a zároveň rafinovanými vegetariánskými recepty můžete hýčkat nejen sami sebe, ale také hosty, kteří se rádi vzdají masa, nikoli však gurmánského požitku. Vedle více než 150 receptů – od předkrmů až po dezerty a nápoje –, z nichž je celá řada vhodná i pro vegany, obsahuje tato kniha také návrhy menu pro nejrůznější příležitosti, informace o zvláštním koření a tipy na dokonalé kombinace chutí a vůní.

Ikar • Překlad Milada Burianová • Fotografie Wolfgang Schardt • 1. vydání • Váz., 200 str. • Cena: 399 Kč

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama