Suroviny
- červená paprika 1 kg
- piniové oříšky 40 g
- cuketa 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
- lasagne 9 plátků
- tymián 1 svazek
- crème fraîche 200 g
- ricotta 250 g
- chilli (chilli vločky, např. Piment d´Espelette) 1 lžička
- tvrdý sýr (nastrouhaný) 40 g
Postup přípravy
- Troubu zahřejte na 220 ºC (horkovzdušná 200 ºC). Papriky rozkrojte, odstraňte semeník včetně bílých přepážek, půlky paprik opláchněte a znovu podélně rozkrojte. Čtvrtiny lusků potom urovnejte na plech vyložený papírem na pečení. Zapněte funkci grilu a papriky grilujte 15–20 minut, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavé skvrny a bubliny. Plech vyjměte z trouby a překryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Přibližně po 10 minutách bude možné dílky paprik snadno oloupat.
- Mezitím nasucho opražte piniová jádra dozlatova. Cukety očistěte a podélně je rozkrájejte na plátky silné přibližně ½ cm. Pořádně rozehřejte grilovací pánev, vytřete ji 1 lžící oleje a opékejte na ní plátky cukety z každé strany asi 1 minutu. Dejte je stranou, osolte a opepřete.
- Plátky lasagní vařte ve slané vodě přibližně 4 minuty. Musíte je občas promíchat, aby se neslepily a uvařily se rovnoměrně. Potom je propláchněte studenou vodou a naskládejte mezi dvě vlhké kuchyňské utěrky, aby zůstaly elastické.
- Opláchněte a osušte tymián, lístky nasekejte. Crème fraîche promíchejte s ricottou, chilli vločkami a tymiánem.
- Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC). Zbylým olejem vymažte obdélníkovou zapékací misku. Dno poklaďte nejprve paprikami, zakryjte je plátky lasagní a potřete ricottovou směsí. Pak pokračujte paprikami, lasagnemi a tak dále. Jednotlivé vrstvy vždy trochu posypte piniovými jádry. Poslední vrstvou by měla být ricotta. Posypte ji nastrouhaným sýrem. Lasagne pečte v horké troubě (uprostřed) asi 40 minut.
- Obměna: Lilkové lasagne: Omyjte 1,2 kg lilku, nakrájejte na plátky silné asi 2 cm, posolte a nechte přibližně 30 minut „vypotit“. Mezitím předvařte 9 plátků lasagní. Na pánvi bez tuku opražte 40 g piniových jader dozlatova. Opláchněte a osušte ½ svazku tymiánu a nasekané lístky vmíchejte do 400 g ricotty. Smíchejte 200 g rajčatového protlaku s 2 lžičkami harissy, 2 lžičkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru.
- Lilky opláchněte, vysušte a po částech smažte na 2 lžících olivového oleje z každé strany 2 minuty. Přebytečný tuk z plátků vysajte kuchyňským papírem. Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC).
- Obdélníkovou zapékací misku vytřete 1 lžící olivového oleje a klaďte do ní jednotlivé vrstvy. Jako první lilek, pak plátky lasagní, rajčatový protlak a ricottu. Vrstvy prosypte piniovými jádry. Povrch posypte 40 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra. Lasagne pečte v horké troubě asi 40 minut.