Suroviny
- kuřecí prsní řízek (s kůží) 4 ks
- čerstvé oregano (najemno nasekané čerstvé oregano) 2 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- slunečnicový olej (slunečnicový nebo olivový olej) 2 lžíce
- citronová šťáva (šťáva z 1/2 citrónu) 1/2
- pepř (čerstvě mletý černý pepř, sůl)
- sůl
Květákový kuskus
- květák (středně velký) 1 ks
- javorový sirup 100 ml
- vinný ocet 3 lžíce
- kari koření 1 lžička
- pistácie (nahrubo nasekané) 50 g
- mandle (opražené) 50 g
- máta 3 lžíce
- koriandr 3 lžíce
- pepř
- sůl
Papriky a kapusta
- červená paprika (větší) 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- černá hlávková kapusta (nebo mangold) 1 svazek
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte pečené papriky. Troubu si předehřejte na 250 °C. Celé papriky rozložte na plech vyložený alobalem a dejte péct do předehřáté trouby.
- Pečte až do okamžiku vzniku černých flíčků a puchýřků (20–35 minut). V průběhu pečení papriky několikrát obráťte. Papriky můžete také opéct pod grilem nebo přímo na ohni.
- Zčernalé papriky vyndejte z trouby a okamžitě je zakryjte alobalem, který dobře utěsněte. Po 30 minutách zapařené papriky oloupejte a zbavte je stopky spolu se semínky.
- Papriky rozčtvrťte, dejte je do misky, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu vychladit v lednici.
- Najemno nasekané oregano dejte spolu s kurkumou, špetkou soli, pepřem, citrónovou šťávou a olejem do mísy a dobře promíchejte.
- Přidejte kuřecí prsa s kůží, která v marinádě dobře obalte. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte je odpočinout při pokojové teplotě.
- Mezitím si připravte květákový kuskus. Květák zbavte košťálu a rozlámejte ho na jednotlivé růžičky, které dejte do kuchyňského robotu, kde je několikrát krátce promixujte. Květák přendejte do větší tepelně odolné mísy. Pokud nemáte robota, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle.
- Ve středně velkém hrnci přiveďte zprudka k varu javorový sirup, bílý vinný ocet a kari. Jakmile začne směs vřít, ihned stáhněte z ohně a přilijte ji ke květáku. Přidejte nasekané pistácie, mandlové plátky, jarní cibulku, nasekané bylinky a dobře promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
- Z pečicího papíru si vystřihněte dvě kolečka o trochu větším průměru než je průměr pánve, kterou nasucho rozpálíte. Jakmile je pánev rozpálená, dejte na dno pánve 1 kolečko pečicího papíru, na který rozložte namarinovaná kuřecí prsa kůží dolů.
- Kuřecí prsa zakryjte druhým pečicím papírem. Jakmile se kůžička opeče dokřupava, kuřecí prsa otočte, znovu je zakryjte pečicím papírem a dopečte je na mírném ohni. Pokud do prsou píchnete, měla by vytékat čirá tekutina.
- Těsně před dopečením kuřecích prsou si přiveďte k varu větší množství osolené vody, ve které krátce spařte kapustu. Kapusta by měla změknout, ale zároveň si zachovat svěží barvu. Uvařenou kapustu ihned sceďte.
- Jednotlivá kuřecí prsa překrájejte na třetiny a podávejte s květákovým kuskusem, pečenými paprikami a spařenou kapustou.