Suroviny
- cibule 3 ks
- olivový olej
- ančovička (v oleji) 6 filátek
- česnek 6 stroužků
- zelené olivy (velké,s peckou) 6 ks
- bílé víno (Gavi di Gavi) 500 ml
- šafrán (nemusí být) 1 malá špetka
- květák (velký,s listy) 1 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a pak čtvrtky rozdělte na jednotlivé lupeny přímo do 20 cm hlubokého ohnivzdorného kastrolu postaveného na středním plameni. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a ančovičky, občas promíchejte a mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky. Olivy rozmáčkněte a pecky v nich ponechte, pak je vmíchejte do kastrolu spolu s česnekem. Smažte a promíchávejte 2 minuty, pak vlijte víno a přidejte šafrán, pokud ho používáte.
- Košťál květáku seřízněte a ostrým nožem do něj opatrně udělejte hluboký zářez ve tvaru kříže. Otrhejte pouze poškozené vnější listy, zbytek ponechte. Květák posaďte do kastrolu košťálem dolů a zakapejte ho 1 lžící olivového oleje. Přelijte ho trochou cibule se šťávou, pak uveďte do varu a opatrně přesuňte kastrol do trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo až bude květák měkký (to vyzkoušejte vpichem špičky nože). Během pečení ho dvakrát potřete vypečenou šťávou.
- Květák opatrně vyndejte na tác a přelijte vláčnou cibulí, olivami a voňavou šťávou. Nakrájejte ho na plátky a podávejte.
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images