Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Hlavní hrdina tohohle jídla je opravdu velký, baculatý a šťavnatý květák. A po zásluze. Je mu věnován stejný čas, láska a péče, jako kdyby šlo o výběrový kus masa, a tak z něj vznikne fantastická příloha, s opečeným chlebem úžasný předkrm anebo samozřejmě skvělé hlavní jídlo, podávané s pečivem, rýží nebo těstovinami.
do 2 hodin
260 kcal
4–8 porce
Suroviny (4–8 porce)
- cibule 3 ks
- olivový olej
- ančovičky v oleji 6 filátek
- česnek 6 stroužků
- velké zelené olivy s peckou 6 ks
- bílé víno Gavi di Gavi 500 ml
- šafrán (nemusí být) 1 malá špetka
- velký květák s listy 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a pak čtvrtky rozdělte na jednotlivé lupeny přímo do 20 cm hlubokého ohnivzdorného kastrolu postaveného na středním plameni. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a ančovičky, občas promíchejte a mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky. Olivy rozmáčkněte a pecky v nich ponechte, pak je vmíchejte do kastrolu spolu s česnekem. Smažte a promíchávejte 2 minuty, pak vlijte víno a přidejte šafrán, pokud ho používáte.
- Košťál květáku seřízněte a ostrým nožem do něj opatrně udělejte hluboký zářez ve tvaru kříže. Otrhejte pouze poškozené vnější listy, zbytek ponechte. Květák posaďte do kastrolu košťálem dolů a zakapejte ho 1 lžící olivového oleje. Přelijte ho trochou cibule se šťávou, pak uveďte do varu a opatrně přesuňte kastrol do trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo až bude květák měkký (to vyzkoušejte vpichem špičky nože). Během pečení ho dvakrát potřete vypečenou šťávou.
- Květák opatrně vyndejte na tác a přelijte vláčnou cibulí, olivami a voňavou šťávou. Nakrájejte ho na plátky a podávejte.
Jamie Oliver vaří po italsku
Od rychlovek a jednoduchých jídel z pár ingrediencí až po složitější a luxusnější pokrmy určené na víkendy a slavnostnější příležitosti vám tahle kniha nabídne úžasné a autentické recepty plné chutí, vůní a pohody a napomůže vám vytvořit jídla, která vás přenesou rovnou do Itálie a, spolu s tím, vás nadchnou. Viva Italia!
Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver vaří po italsku, vydané
MLD Publishing s.r.o., 2018, foto David Loftus, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited (2018, Jamie Cooks Italy)