Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Zdroj:
David Loftus for Jamie Oliver Images
Hlavní hrdina tohohle jídla je opravdu velký, baculatý a šťavnatý květák. A po zásluze. Je mu věnován stejný čas, láska a péče, jako kdyby šlo o výběrový kus masa, a tak z něj vznikne fantastická příloha, s opečeným chlebem úžasný předkrm anebo samozřejmě skvělé hlavní jídlo, podávané s pečivem, rýží nebo těstovinami.
4 porce
60 minut
260 kcal
italská
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a pak čtvrtky rozdělte na jednotlivé lupeny přímo do 20 cm hlubokého ohnivzdorného kastrolu postaveného na středním plameni. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a ančovičky, občas promíchejte a mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky. Olivy rozmáčkněte a pecky v nich ponechte, pak je vmíchejte do kastrolu spolu s česnekem. Smažte a promíchávejte 2 minuty, pak vlijte víno a přidejte šafrán, pokud ho používáte.
-
Košťál květáku seřízněte a ostrým nožem do něj opatrně udělejte hluboký zářez ve tvaru kříže. Otrhejte pouze poškozené vnější listy, zbytek ponechte. Květák posaďte do kastrolu košťálem dolů a zakapejte ho 1 lžící olivového oleje. Přelijte ho trochou cibule se šťávou, pak uveďte do varu a opatrně přesuňte kastrol do trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo až bude květák měkký (to vyzkoušejte vpichem špičky nože). Během pečení ho dvakrát potřete vypečenou šťávou.
-
Květák opatrně vyndejte na tác a přelijte vláčnou cibulí, olivami a voňavou šťávou. Nakrájejte ho na plátky a podávejte.
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Zdroj:
David Loftus for Jamie Oliver Images