návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami

4–8 porce
do 2 hodin
260 kcal
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Autor: David Loftus for Jamie Oliver Images Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Hlavní hrdina tohohle jídla je opravdu velký, baculatý a šťavnatý květák. A po zásluze. Je mu věnován stejný čas, láska a péče, jako kdyby šlo o výběrový kus masa, a tak z něj vznikne fantastická příloha, s opečeným chlebem úžasný předkrm anebo samozřejmě skvělé hlavní jídlo, podávané s pečivem, rýží nebo těstovinami.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a  nakrájejte na čtvrtky a pak čtvrtky rozdělte na jednotlivé lupeny přímo do 20 cm hlubokého ohnivzdorného kastrolu postaveného na středním plameni. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a ančovičky, občas promíchejte a mezitím oloupejte česnek a  nakrájejte ho na plátky. Olivy rozmáčkněte a pecky v  nich ponechte, pak je vmíchejte do kastrolu spolu s česnekem. Smažte a promíchávejte 2 minuty, pak vlijte víno a přidejte šafrán, pokud ho používáte.
  2. Košťál květáku seřízněte a ostrým nožem do něj opatrně udělejte hluboký zářez ve tvaru kříže. Otrhejte pouze poškozené vnější listy, zbytek ponechte. Květák posaďte do kastrolu košťálem dolů a zakapejte ho 1 lžící olivového oleje. Přelijte ho trochou cibule se šťávou, pak uveďte do varu a  opatrně přesuňte kastrol do trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo až bude květák měkký (to vyzkoušejte vpichem špičky nože). Během pečení ho dvakrát potřete vypečenou šťávou.
  3. Květák opatrně vyndejte na tác a přelijte vláčnou cibulí, olivami a voňavou šťávou. Nakrájejte ho na plátky a podávejte.
Reklama
Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami
Autor: David Loftus for Jamie Oliver Images Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami

Jamie Oliver vaří po italsku

Od rychlovek a jednoduchých jídel z pár ingrediencí až po složitější a luxusnější pokrmy určené na víkendy a slavnostnější příležitosti vám tahle kniha nabídne úžasné a autentické recepty plné chutí, vůní a pohody a napomůže vám vytvořit jídla, která vás přenesou rovnou do Itálie a, spolu s tím, vás nadchnou. Viva Italia!

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver vaří po italsku, vydané
MLD Publishing s.r.o., 2018, foto David Loftus, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited (2018, Jamie Cooks Italy)

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama