Jamie Oliver

Květák pečený v hrnci se sladkou cibulí a olivami

Moje hodnocení
1x

Hlavní hrdina tohohle jídla je opravdu velký, baculatý a šťavnatý květák. A po zásluze. Je mu věnován stejný čas, láska a péče, jako kdyby šlo o výběrový kus masa, a tak z něj vznikne fantastická příloha, s opečeným chlebem úžasný předkrm anebo samozřejmě skvělé hlavní jídlo, podávané s pečivem, rýží nebo těstovinami.

4 porce
60 minut
260 kcal
italská

Suroviny

  • cibule 3 ks
  • olivový olej
  • ančovičky v oleji 6 filátek
  • česnek 6 stroužků
  • velké zelené olivy s peckou 6 ks
  • bílé víno Gavi di Gavi 500 ml
  • šafrán (nemusí být) 1 malá špetka
  • velký květák s listy 1 ks

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a pak čtvrtky rozdělte na jednotlivé lupeny přímo do 20 cm hlubokého ohnivzdorného kastrolu postaveného na středním plameni. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a ančovičky, občas promíchejte a mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky. Olivy rozmáčkněte a pecky v nich ponechte, pak je vmíchejte do kastrolu spolu s česnekem. Smažte a promíchávejte 2 minuty, pak vlijte víno a přidejte šafrán, pokud ho používáte.
  2. Košťál květáku seřízněte a ostrým nožem do něj opatrně udělejte hluboký zářez ve tvaru kříže. Otrhejte pouze poškozené vnější listy, zbytek ponechte. Květák posaďte do kastrolu košťálem dolů a zakapejte ho 1 lžící olivového oleje. Přelijte ho trochou cibule se šťávou, pak uveďte do varu a opatrně přesuňte kastrol do trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo až bude květák měkký (to vyzkoušejte vpichem špičky nože). Během pečení ho dvakrát potřete vypečenou šťávou.
  3. Květák opatrně vyndejte na tác a přelijte vláčnou cibulí, olivami a voňavou šťávou. Nakrájejte ho na plátky a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty