Head
- strouhanka 300 g
- vejce 6 ks
Na okurkový salát
Head
Postup přípravy
Maso po obou stranách osolte a obalte v trojobalu. V širším kastrolu nebo větší pánvi rozehřejte olej, kterého by měl být nejméně centimetr na výšku. Postupně v několika dávkách smažte řízky zhruba kolem 150 stupňů. Jakmile řízky lehce zezlátnou, otočte je, a jak chytnou stejnou barvu i na druhé straně, vyjměte je a skládejte do pekáčku. Mohou se v něm z části překrývat, neměly by ale ležet na sobě v několika vrstvách. Pokud řízky nejsou úplně dodělané uvnitř, nevadí, dopečou se ještě v troubě. Na usmažené řízky rozdělte plátky másla a vložte do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Nechte 30 minut dojít.
Bramborová kaše: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná.
Okurkový salát: Okurky důkladně omyjeme a oloupeme. Na hrubém struhadle okurky nastrouháme do mísy. Trochu okurkové šťávy nebo vodu podle chuti smícháme s cukrem, octem (citronovou šťávou), solí a případně i pepřem. Zálivku důkladně promícháme a vmícháme ji do okurek. Okurkový salát necháme vychladit.