Suroviny
Postup přípravy
Sušené houby dáme do hrnce, zalijeme je půllitrem vroucí vody, osolíme, okmínujeme a necháme stát přikryté (nejlépe v teple)
Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly
Kroupy uvaříme v dostatečném množství osolené vody doměkka
S pomocí cedníku slijeme
Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahneme
Přidáme kroupy, majoránku, promícháme a zalijeme houbami i s nálevem
Necháme na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří
Pak vypneme oheň, dosolíme podle chuti, opepříme a nakonec do směsi vmícháme rozdrcený stroužek česneku
Mezitím nakrájíme větší cibuli na kolečka
V kastrůlku rozpustíme sádlo a pomalu na velmi mírném plameni ji v něm až čtvrt hodiny restujeme
Když je kuba hotový, můžeme ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C)
Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta
Tento krok ale můžeme vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost
Podáváme zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky