Krůtí paštika s whisky a šalvějí
Zdroj: Láska prochází kuchyní
Krůtí paštika s whisky a šalvějí
Zdroj:
Láska prochází kuchyní
Moje hodnocení
5x
Rafinovaný dárek pro vašeho milého nebo milou. Touhle luxusní paštikou ale určitě nepohrdne ani kamarádka nebo mlsná babička. Každopádně si jednu nechte pro sebe, protože si to zasloužíte. Kupovaným paštikám odzvonilo.
6 porcí
120 minut
Suroviny
Máslo
15 g
Olivový olej
2 lžíce
menší cibule
1 ks
Česnek
3 stroužky
šalvějové lístky
1 lžíce
krůtí játra
500 g
dobrá whisky
50 ml
celý růžový pepř
2 lžičky
máslo k přepuštění
150 g
Postup přípravy
Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra nakrájejte na menší kousky. Máslo a olej rozpusťte ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a šalvěj a smažte 2 minuty. Přidejte játra a smažte další 3 minuty. Vlijte do pánve whisky a nechte probubávat, až se všechna tekutina odpaří.
Játrovou směs rozmixujte s máslem a smetanou dohladka. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti. Pak směs vlijte do formy tence vymazané máslem. Přikryjte a nechte chladit. Nejméně 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
Připravte si přepuštěné máslo podle tipu níže. Do horkého přepuštěného másla vložte několik menších lístků šalvěje a lehce podrcený růžový pepř – máslo se kořením provoní. Nechte 20 minut stát, aby se vůně propojily. Paštiku nalijte do malé formy na biskupský chlebíček nebo do plechových formiček na puding ve tvaru bábovičky. Přepuštěné máslo znovu rozehřejte a zalijte jím celou horní plochu vychlazené paštiky.
Přepuštěné máslo připravíte takto: máslo pomalu zahřívejte v hlubší pánvi nebo kastrůlku. Pečlivě sbírejte pěnu, dokud nezůstane čistá zlatavá tekutina – mléčný tuk, ze kterého se zahříváním odpařila přebytečná voda. Na dně uvidíte přichycené a usazené mléčné bílkoviny. Průzračné přepuštěné máslo slijte a použijte podle receptu.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.