Suroviny
- Máslo 15 g
- Olivový olej 2 lžíce
- menší cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- šalvějové lístky 1 lžíce
- krůtí játra 500 g
- dobrá whisky 50 ml
- celý růžový pepř 2 lžičky
- máslo k přepuštění 150 g
Postup přípravy
- Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra nakrájejte na menší kousky. Máslo a olej rozpusťte ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a šalvěj a smažte 2 minuty. Přidejte játra a smažte další 3 minuty. Vlijte do pánve whisky a nechte probubávat, až se všechna tekutina odpaří.
- Játrovou směs rozmixujte s máslem a smetanou dohladka. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti. Pak směs vlijte do formy tence vymazané máslem. Přikryjte a nechte chladit. Nejméně 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
- Připravte si přepuštěné máslo podle tipu níže. Do horkého přepuštěného másla vložte několik menších lístků šalvěje a lehce podrcený růžový pepř – máslo se kořením provoní. Nechte 20 minut stát, aby se vůně propojily. Paštiku nalijte do malé formy na biskupský chlebíček nebo do plechových formiček na puding ve tvaru bábovičky. Přepuštěné máslo znovu rozehřejte a zalijte jím celou horní plochu vychlazené paštiky.
- Přepuštěné máslo připravíte takto: máslo pomalu zahřívejte v hlubší pánvi nebo kastrůlku. Pečlivě sbírejte pěnu, dokud nezůstane čistá zlatavá tekutina – mléčný tuk, ze kterého se zahříváním odpařila přebytečná voda. Na dně uvidíte přichycené a usazené mléčné bílkoviny. Průzračné přepuštěné máslo slijte a použijte podle receptu.