Marináda
- kuřecí prsa 800 g
- podmáslí 2 hrnky
- chilli omáčka (např. sriracha) 2 lžíce
Směs na obalení
- hladká mouka 2 a 1/2 hrnku
- sůl 1 lžíce
- chilli koření 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- sušená cibule 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Ve velké míse prošlehejte podmáslí a chilli omáčku. Vmíchejte kuřecí prsa nakrájená na 2,5cm kostičky, přikryjte a nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě nebo v chladničce až 12 hodin.
- Ve velké míse promíchejte ingredience na obalovací směs.
- Kuře vyjměte z podmáslí pomocí děrované lžíce nebo cedníku s většími otvory (přebytečné podmáslí nechte odkapat) a vložte do mísy s ochucenou moukou. Promíchejte, aby se masové kostky rovnoměrně obalily.
- Kuře vyjměte z moučné směsi pomocí SUCHÉ děrované lžíce a přendejte zpět do podmáslí. Vyjměte kuře z podmáslí, přeneste zpět do ochucené mouky a rovnoměrně promíchejte, aby se kuře podruhé obalilo. Možná budete muset do mísy sáhnout rukama, abyste kousky od sebe oddělili. Přeneste kuřecí kousky na plech a nechte odpočinout.
- Do hluboké pánve přidejte rostlinný olej, dokud nebude dosahovat 3-4 cm do výšky. Můžete použít méně oleje, jen budete muset kuře v polovině smažení obrátit. Zahřívejte na středním plameni, dokud olej nedosáhne 180 °C.
- Smažte kuře po částech dozlatova asi 4–5 minut. Upečené kuře přeneste na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte odsát přebytečný tuk. Podávejte s oblíbenou omáčkou k namáčení.
PRIMA TIP: Kuřecí popcorn můžete také upéct v troubě, výsledkem jsou lahodné, chutné a křupavé kuřecí kousky, ale nejsou tak křupavé jako smažené a také chutnají trochu jinak. Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie, je to určitě dobrý způsob. Pro větší křupavost použijte místo samotné mouky kombinaci s panko strouhankou a kukuřičnou moukou (1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek panko strouhanky a ¼ hrnku kukuřičné mouky + koření jako v původním receptu). Připravené maso na plechu postříkejte olejem ve spreji a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C 15 minut, poté kousky obraťte a pečte dalších 5 minut.
Vyzkoušejte také jižanské smažené kuře podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE