Suroviny
- květák, nakrájený na růžičky 2 hlavičky
 - Olivový olej
 - sůl, pepř
 - malá sladká cibule, pokrájená 1 ks
 - česnek, pokrájený 5 stroužků
 - Kurkuma 1/4 lžičky
 - mletý římský kmín 2 lžičky
 - mletá paprika 2 a 1/2 lžičky
 - zeleninový vývar 4 hrnky
 - Voda 1 hrnek
 - Smetana 2 a 1/2 hrnku
 - šťáva z 1/2 citronu
 - čerstvý kopr, pokrájený 1 hrnek
 
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozmístěte na plech s pečicím papírem, zasypejte solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.
 - Pečte v troubě asi 45 minut, v polovině pečení otočte a poté vyndejte.
 - Mezitím si rozpalte 2 lžíce olivového oleje ve velkém rendlíku. Orestujte na něm cibuli dosklovata, přidejte česnek, kurkumu, kmín a papriku. Promíchejte.
 - Nyní přidejte 3/4 opečeného květáku (zbytek schovejte na později). Dobře promíchejte, přilijte vodu a vývar.
 - Přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut (nebo dokud květák trochu nezměkne tím, že nasákne tekutinu).
 - Odkryjte a sundejte z ohně. Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka, vraťte na plotnu a vmíchejte smetanu s citronovou šťávou.
 - Následně vmíchejte zbylý pečený květák, trochu provařte a případně dochuťte. Jako poslední vmíchejte kopr.