Suroviny
- květák, nakrájený na růžičky 2 hlavičky
- Olivový olej
- sůl, pepř
- malá sladká cibule, pokrájená 1 ks
- česnek, pokrájený 5 stroužků
- Kurkuma 1/4 lžičky
- mletý římský kmín 2 lžičky
- mletá paprika 2 a 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 4 hrnky
- Voda 1 hrnek
- Smetana 2 a 1/2 hrnku
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvý kopr, pokrájený 1 hrnek
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozmístěte na plech s pečicím papírem, zasypejte solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.
- Pečte v troubě asi 45 minut, v polovině pečení otočte a poté vyndejte.
- Mezitím si rozpalte 2 lžíce olivového oleje ve velkém rendlíku. Orestujte na něm cibuli dosklovata, přidejte česnek, kurkumu, kmín a papriku. Promíchejte.
- Nyní přidejte 3/4 opečeného květáku (zbytek schovejte na později). Dobře promíchejte, přilijte vodu a vývar.
- Přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut (nebo dokud květák trochu nezměkne tím, že nasákne tekutinu).
- Odkryjte a sundejte z ohně. Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka, vraťte na plotnu a vmíchejte smetanu s citronovou šťávou.
- Následně vmíchejte zbylý pečený květák, trochu provařte a případně dochuťte. Jako poslední vmíchejte kopr.