Head
- kachní stehna 5 ks
Červené zelí
Head
- bobkový list 2 ks
Bramborové šišky
Head
- tymián 2 ks
Postup přípravy
Kachní stehna: Sůl, petržel, pepř a bobkový list rozmixujeme tyčovým mixérem, tímto získáme bylinnou sůl. Tuto směs vmasírujeme ze všech stran do kachních stehen, která vložíme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 12 hodin do lednice.
Poté kachní stehna důkladně opláchneme a osušíme. Do pečicí nádoby vložíme rozehřáté kachní sádlo, rozmačkaný česnek a tymián spolu s masem. Vše dáme na čtyři hodiny do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Poté troubu vypneme a bez otevírání necháme kachní stehna další čtyři hodiny tzv. dojít. Před servírováním opatrně vyndáme stehna z pečicí nádoby a dáme kůží dolů do rozpálené pánvičky bez použití tuku. Tím vytvoříme křupavou kůrku.
Bramborové šišky: Uvařené oloupané brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce, žloutek a vypracujeme si těsto, které se nesmí lepit na prsty. Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, z nichž vyválíme šištičky. Vložíme je do osolené vroucí vody a vaříme je asi minut. Šišky můžeme ještě obalit ve strouhance a na másle osmažit dozlatova.
Červené zelí: Větší cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a omastek z kachních stehen a cibuli na tuku pomalu orestujeme dozlatova. Pak přidáme sterilované červené zelí i s nálevem. Dusíme pod pokličkou doměkka. Před podáváním osolíme nebo dochutíme cukrem či octem.