Korpus
- hladká mouka 430 ml
- cukr 125 ml
- citronová kůra 10 ml
- sůl 2 ml
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 125 g
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
Náplň
- ricotta 500 g
- tvaroh 125 g
- citronová kůra 4 ml
- kukuřičný škrob 15 ml
- skořice 5 ml
- vanilkové aroma 5 ml
- cukr 125 ml
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
Poleva
- třešně (vypeckované černé třešně v sirupu) 1 plechovka (425g)
- voda
- cukr 45 ml
- kukuřičný škrob 10–15 ml
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C. Promíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a kypřicí prášek. Přidejte máslo a zapracujte je (nebo promíchejte v hnětači), dokud nevzniknou malé hrudky. Přidejte vejce a hněťte, dokud nedosáhnete vlhkého těsta. Potom shrňte těsto do koule a rozválejte ho.
- Těsto prsty dobře natlačte do základny a okrajů vymazané dortové formy s vyjímatelným dnem (průměr 22 cm). Během přípravy náplně nechte vychladit.
- Dohladka vyšlehejte riccotu a tvaroh. Přidejte citronovou kůru, škrob, skořici, vanilku, cukr a vejce a důkladně našlehejte.
- Směs naneste na korpus a pečte asi 1 hodinu, dokud není koláč propečený. Pak jej vyjměte z trouby a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Zceďte třešně, ale sirup uschovejte. Do sirupu přidejte vodu tak, abyste získali 250 ml ředěného sirupu. Sirup zahřejte, smíchejte s cukrem a uveďte do varu. Škrob smíchejte s trochou vody na kašičku a přidejte trochu horkého sirupu. Dobře promíchejte, vylijte zpátky do hrnce se šťávou a za stálého míchání opět zahřejte. Uveďte do varu. Nechte pobublávat jednu, dvě minuty, dokud šťáva nezhoustne. Přidejte do hrnce třešně a opět přiveďte k varu. Sundejte z plotny a zchlaďte.
- Lžící opatrně naneste třešňovou směs na koláč a nechte zchladnout na pokojovou teplotu, než ho dáte do lednice vychladit.