Suroviny
- květák (malý, rozlámaný na jednotlivé růžičky) 1 ks
- olivový olej 45 ml
- cibule (oloupané perlové cibulky) 15 ks
- med (nebo hnědý cukr) 45 ml nebo 20 g
- balzamikový ocet 15 ml
- voda 15 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- listové těsto (chlazené) 400 g
- dijonská hořčice 15 ml
- vejce (velké) 2 ks
- mascarpone (nebo měkký tvaroh) 250 g
- smetana (nebo mléko) 125 ml
- bílý pepř
- muškátový oříšek 1 špetka
- tvrdý sýr (parmazán nebo gruyére) 200 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C a namastěte dva pečicí plechy. Rovněž vymazejte koláčovou formu s volným dnem.
- Náplň: Květákové růžičky promíchejte s olejem a rozložte je na jeden pečicí plech. Cibulky promíchejte se zbývajícími 30 ml olivového oleje, medem nebo cukrem a vodou a rozložte je na druhý plech. Zeleninu ochuťte solí a pepřem a pečte 25–30 minut na 220 °C. Asi uprostřed pečení zeleninu promíchejte a teplotu snižte na 180 °C.
- Korpus z listového těsta: Koláčovou formu vyložte po dně a stranách listovým těstem, vidličkou propíchejte těsto na dně a zatižte je (těsto pokryjte alobalem nebo pečicím papírem. Naplňte korpus nevařenou rýží, fazolemi nebo jinou rovnoměrnou zátěží. Pečte 20 minut, pak vyjměte fólii nebo papír a se zátěží pečte ještě 5 minut).
- Předpečené těsto potřete hořčicí. Pak rozmístěte na korpus květákové růžičky a cibulky. Vyšlehejte dohromady vejce, mascarpone nebo tvaroh, smetanu nebo mléko, bílý pepř a muškátový oříšek. Vmíchejte polovinu sýru. Přelijte vaječnou směsí zeleninu, zasypte zbývajícím sýrem a pečte asi 40 minut.