Suroviny
- červená cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- červené chilli papričky (čerstvá ) 2 ks
- olivový olej
- mrkev (malé mrkve starých odrůd, různých barev) 1 kg
- piniové oříšky 50 g
- sušené rozinky 50 g
- med (tekutý ) 2 lžíce
- červený vinný ocet 4 lžíce
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na hrubší plátky. Vše dejte se 6 lžícemi oleje do velké pánve na střední plamen, pravidelně promíchávejte. Mrkev umyjte a očistěte a dejte do pánve spolu s piniemi, rozinkami a špetkou mořské soli. Smažte asi 1 hodinu, nebo až bude mrkev měkká a šťáva začne karamelizovat (doba záleží na velikosti mrkví). Pravidelně promíchávejte, a je-li třeba, přidávejte přitom trošku vody, aby se mrkev nepřipalovala.
- Přikápněte med a ocet a dobře promíchejte. Vařte ještě 5 minut nebo až bude mrkev lesklá a trochu lepkavá. Ochutnejte ji, dotáhněte k dokonalosti solí a pepřem a pochutnejte si na ní.
Mrkvová caponata s piniemi, rozinkami a cibulí Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images