Suroviny
- červená cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- čerstvá červená chilli paprička 2 ks
- olivový olej
- malé mrkve starých odrůd, různých barev 1 kg
- piniová jadérka 50 g
- rozinky 50 g
- tekutý med 2 lžíce
- červený vinný ocet 4 lžíce
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na hrubší plátky. Vše dejte se 6 lžícemi oleje do velké pánve na střední plamen, pravidelně promíchávejte. Mrkev umyjte a očistěte a dejte do pánve spolu s piniemi, rozinkami a špetkou mořské soli. Smažte asi 1 hodinu, nebo až bude mrkev měkká a šťáva začne karamelizovat (doba záleží na velikosti mrkví). Pravidelně promíchávejte, a je-li třeba, přidávejte přitom trošku vody, aby se mrkev nepřipalovala.
- Přikápněte med a ocet a dobře promíchejte. Vařte ještě 5 minut nebo až bude mrkev lesklá a trochu lepkavá. Ochutnejte ji, dotáhněte k dokonalosti solí a pepřem a pochutnejte si na ní.
Mrkvová caponata s piniemi, rozinkami a cibulí Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images