Suroviny
Postup přípravy
- Kapustové rolky: Nakrájenou cibuli, slaninu a česnek orestujte na oleji, přidejte žluté vnitřní listy kapusty nakrájené na nudličky. Orestujte, podlijte vodou a 250 ml smetany, svařte do změknutí. Nakonec zahustěte 1 žloutkem. Hotovou směs dochuťte solí a pepřem.
- Velké listy kapusty vložte do vroucí vody a minutu nechte vařit, poté listy přendejte do studené vody s ledem a nechte okapat na papírové utěrce. Listy plňte připravenou směsí a vytvarujte závitky.
- Omáčka z bílého vína: Nadrobno nakrájenou šalotku orestujte na oleji, zalijte bílým vínem, svařte, přidejte 250 ml smetany, provařte a zjemněte máslem. Dochuťte solí a pepřem.
- Slaninové chipsy: Uzený bok nakrájejte na tenké plátky a zprudka orestujte na oleji dozlatova a dokřupava.
- Bramborák: Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Postupně z brambor vymačkávejte vodu.
- Přidejte vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a trochu vlažného mléka. Směs pořádně promíchejte.
- Těsto rozetřete v tenké vrstvě na pečicí papír a vložte na cca 1 minutu do mikrovlnné trouby upéct dokřupava.
PRIMA TIP: V tomto receptu hraje hlavní roli lahodný uzený vepřový bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý, které za něj získalo v roce 2023 ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Tato rodinná firma se pyšní tradicí řeznického řemesla a věnuje se zpracování kvalitního masa z českých zdrojů a výrobě uzenin dle osvědčených receptur od zakladatele řeznictví pana Jaromíra Tichého. Uzený bok voní po dýmu bukového dřeva a má příjemně jemnou chuť po česneku. Můžete ho podávat studený, pokrájený na tenké plátky k pivu nebo vínu. Lze ho také použít k přípravě „bohatýrské“ snídaně s vajíčkem.
Kapustové rolky s uzeným bokem, bramborákem a omáčkou z bílého vína Zdroj: Regionální potravina
Vyzkoušejte také recept na výtečné kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE