Suroviny
- kančí kýta 1,5 kg
- špek 200 g
- mrkev 1
- česnek 2 stroužky
- petržel 2
- celer 1 menší
- jalovec 5 kuliček
- cibule 2
- bobkový list 4
- tymián
- bílý pepř
- smetana ke šlehání 2
- polévkové koření
- javorový sirup
- limetková šťáva z 1/2 limety
- máslo 1 PL
- sůl
- vývar
- mrkev 1
- petržel 1
- celer 1/2
- cibule 1
- bobkový list 3
- jalovec 4 kuličky
- nové koření 4 kuličky
- tymián
Postup přípravy
- Kančí maso prošpikujeme a naložíme do láku z litru vody, zeleniny a koření, které jsme povařili a vlažné nalili na maso, které v láku necháme přes noc odpočinout. Čerstvou zeleninu nakrájíme, osmahneme na másle, přidáme koření, vložíme maso, orestujeme, až se maso zatáhne, podlijeme vývarem, osolíme polévkovým kořením a pod pokličkou za občasného obracení masa podusíme doměkka.
- Měkké maso vyjmeme, odstraníme kuličky koření a bobkový list. Tyčovým mixérem rozmixujeme. Do rozmixované zeleniny vlijeme smetanu, ochutíme šťávou z limetky a javorovým sirupem. Dle chuti ještě dosolíme polévkovým kořením.
- Do omáčky pak vložíme naporcované maso. Prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Autor receptu: Eva Pilarová