Na marinádu
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 2 nohy
- mrkev 2 ks
- hřebíček 4 ks
- jalovec 4 ks
- bobkový list 3 ks
- pepř celý 1 lžíce
- rozmarýn 1 snítka
- voda 750 ml
- červené víno 750 ml
Na divočáka
- kančí kýta 800 g
- mléko 1 l
- řapíkatý celer 1 ks
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- extra virgin olivový olej 1 dl
- hovězí vývar
Na brambory
Připravte si kančí na mléce podle video receptu s Emanuelem:
Postup přípravy
- Divočáka marinujte den předem. Začněte tím, že kančí nakrájíte na kostky. K nim přidejte koření: 1 lžíci celého pepře, 4 ks hřebíčku, snítku nalámané rozmarýny, 3 ks nalámaného bobkového listu, 4–5 kuliček jalovce. Dále si připravte klasickou směs zeleniny: 1 cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 mrkve. Vše přidejte k masu s kořením. Směs promíchejte rukama, nesolte, ale zato zalijte vínem s vodou v poměru 1:1. Maso marinováním změkne a chuť divočiny se zjemní. Uložte je nejlépe na 24 hodin do lednice.
- Jestli si maso budete dávat k obědu, je třeba začít opravdu brzy, zvěřina si to žádá. Maso propláchněte pod vodou, abyste očistili krev, kterou ještě pustilo. Dejte je do hrnce, zalijte asi litrem mléka, aby zůstalo ponořené. Dejte je na plotnu a vařte, dokud se mléko nevyvaří. To trvá 30–40 minut. Často je kontrolujte, a když začne tekutina bublat, plamen zmírněte. Mezitím si připravte zeleninový základ. Asi půl cibule, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kousky. Maso přendejte do misky a nechte pár minut odpočívat. Do stejného hrnce nalijte panenský olivový olej a zeleninu na něm lehce osmahněte dozlatova. Na zeleninu vraťte kančí, promíchejte a vše zalijte vývarem a přiklopte pokličkou vyrobenou z alobalu. Na mírném ohni kančí vařte asi 45 minut do změknutí.
- Oškrábané brambory nakrájejte na tenčí plátky. Na pánev s rozpuštěným máslem vhoďte stroužek rozmačkaného česneku a krátce osmahněte. Česnek vyndejte a na pánev dejte brambory. Chvíli je restujte, pak zalijte zlátnoucí brambory mlékem, aby zůstaly ponořené. Pomalu je vařte, dokud tekutina nezhoustne. Nakonec si připravte zapékací misku, do které vše přendejte, podle chuti osolte a opepřete a zapečte v troubě rozehřáté na 190 °C. Po 5 minutách můžete servírovat.