Rizoto (základní recept)
- kulatá rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone) 350 g
- vývar (drůbeží nebo zeleninový, připravený z Knor Bohatý bujón - 2 kalíšky) 900 ml
- šalotka (jemně nakrájená) 2 ks
- řapíkatý celer (jemně nakrájený) 1/2 stonku
- česnek (jemně nakrájený) 1 stroužek
- olivový olej 5 cl
- bílé víno (suché) 1 dl
- máslo 50 g
- strouhaný parmazán 50 g
Jarní směs (dle vlastního uvážení)
- fenykl (pokrájený na nudličky)
- červená paprika (pokrájená na kostičky)
- hladkolistá petržel
- máta (čerstvá)
- koriandr (čerstvý)
- pažitka (čerstvá)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme šalotku (nebo cibuli), celer a česnek.
- Po změknuti zeleniny přidáme rýži a na prudkém ohni opražíme za neustálého míchání.
- Jakmile rýže zesklovatí, přidáme vermouth nebo víno, které se okamžitě vsákne do rýže. Přilijeme první část horkého vývaru, mírně osolíme a na slabém ohni zlehka vaříme.
- Necháme vždy část vývaru vsáknout, teprve potom přilijeme další.
- Mezitím si na rozpáleném oleji v druhé pánvi krátce orestujeme fenykl s paprikou a přidáme posekané bylinky. Takto připravenou směs přidáváme do základního rizota asi v polovině dušení rýže.
- Hotová rýže je měkká asi tak za 15 minut.
- Rýži odstavíme, vmícháme máslo a parmezán a necháme pod pokličkou asi dvě minuty odstát, aby dostalo požadovanou krémovou konzistenci.
- Při podávání nezapomeneme na misku se strouhaným parmezánem, kterým si můžeme posypat hotové rizoto podle vlastní chuti.
Komerční sdělení