V USA oblíbený salát s východoevropsky znějícím jménem ve skutečnosti pocházející z Nizozemí. Znáte něco více “amerického”? A přesně do filosofie rychlých občerstvení a barbecue zapadá: je výtečný a zcela jednoduchý. Naučíme vás ten pravý i jeho variace.
Coleslaw - nejoblíbenější americký salát z českých surovin
Coleslaw ̶ nejoblíbenější americký salát Zdroj: iStock
Je léto a vy potřebujete parťáka k masu, které už chytá barvu na grilu. Nebo lehkou večeři, u které nestrávíte mládí. Něco svěžího, rychlého a s efektem “čím déle v lednici, tím lepší”. Vaše volba musí být salát coleslaw. Češi ho znají hlavně díky KFC, ale udělejte si ho doma a nebudete chtít jinak.
V severní Americe se poprvé tento salát objevil v roce 1785, když ho s sebou přivezli holandští přistěhovalci. Jeho jméno ve skutečnosti pochází z holandského slova ''koolsla'', což je zkrácenou verzí od ''koolsalade'', v překladu znamená přesně to, co to je - zelný salát. Není divu, že se díky své jednoduchosti a skvělé chuti rozšířil a stal se jedním z nejpopulárnějších amerických salátů.
Základní coleslaw
• malá hlávka bílého zelí
• 1 bílá cibule
• 1 velká mrkev
• 1/4 celeru
• 1 lžíce soli
• 3 lžíce cukru
• 2 lžíce octa
• 100 ml smetany
• 200 ml majonézy
• pepř dle chuti
Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte. Nechte chvíli stát, aby pustilo vodu a co nejlépe vymačkejte tekutinu. Pak nastrouhejte na nudličky mrkev a celer, cibuli nakrájejte na tenké plátky a vše poctivě promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.
Červený coleslaw s jablkem
• malá hlávka červeného zelí
• 1 červená cibule
• 1 velká mrkev
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 1 velké kyselé jablko
• šťáva z poloviny citronu
• 3 lžíce hnědého cukru
• 1 lžíce soli
• 1 lžíce jablečného octa
• 250 ml majonézy (lze doplnit kysanou smetanou)
Postup je totožný, jako u puristické verze salátu, řapíkatý celer nakrájejte na jemné půlměsíčky.
Coleslaw s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy
• malá hlávka bílého zelí
• 1 bílá cibule
• 1 velká mrkev
• 1/4 celeru
• 1 lžíce soli
• 3 lžíce cukru
• 2 lžíce octa
• lžíce kysané smetany
• 200 ml majonézy
• šálek rozdrobeného plísňového sýra
• 1/2 šálku nadrcených vlašských ořechů
• pepř dle chuti
Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte, až zelí pustí šťávu, co nejlépe vymačkejte tekutinu. Nastrouhejte na nudličky mrkev a celer i cibuli, vše dobře promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Do salátu přidejte rozdrobený plísňový sýr a ořechy, opět vše zamíchejte a spojte. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.
Autor: Kamila Ulčová
Zkuste i další variace na zelný salát: