reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť
Autor: istockphoto.com Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť

Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť

Lehounké, medově zbarvené vločky lahůdkového droždí mají jemnou, ale neodolatelně plnou chuť. Navíc jsou plné B-vitaminů, bílkovin, minerálů, stopových prvků a aminokyselin.

V čem spočívá kouzlo lahůdkového droždí? Přirozeně obsahuje glutamát, díky kterému všechno chutná lépe. Proto je skvělým dochucovadlem a častou ingrediencí veganských receptů. Jak se dá použít?

Do pomazánek

A nemusí to být jen drožďová – zkuste ho přidat do vajíčkové, tvarohové, z tofu, fazolí nebo cizrny.

Chuťově výrazné lahůdkové droždí dodá vašim pokrmům lahodnou sýrovou příchuť 2 Foto:

Na saláty

Pro lepší chuť i výživovou hodnotu. Pro zajímavost, jedna lžíce droždí obsahuje 20 kalorií – mnohem méně než lžíce sýru.

Na těstoviny a rizota

Můžete ho použít při výrobě pest nebo veganského parmazánu.

Na veganskou sýrovou omáčku

Hodí se k vařené zelenině a na těstoviny. Je více receptů, základem je většinou zelenina (mrkev, brambory), kešu oříšky a koření. Lahůdkové droždí se postará o krémovost a sýrovou chuť.

Do zeleninových a karbanátkových směsí

Funguje jako zvýrazňovač chutí, díky tomu lze použít při vaření méně soli.

PRIMA TIP: Moc chutná i kočkám. A mají po něm krásnou srst. :)

A jak droždí vlastně vzniká? Živoucí lisované buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dní množit na řepné melase. Vzniká kvasničné mléko, které se filtruje, odstřeďuje a formuje do kvádrů. Konečným výrobkem je lisované čerstvé droždí a aktivní sušené droždí. Živoucí organismy v něm obsažené mají schopnost přeměňovat přirozené cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý, díky kterému těsto nakyne.

Při výrobě lahůdkového droždí se postupuje stejně až do okamžiku sušení, kdy se masa vločkuje a zahřívá na teplotu přesahující 45 °C. Ta droždí deaktivuje, aniž by zničila jeho skvělé vlastnosti. Výsledkem je chuťový a výživový zázrak.

Sezamový posyp

Rozmixujte sezam, vzniklé množství sezamové hmoty doplňte poloviční dávkou lahůdkového droždí a špetkou soli. Tímto posypem si můžete dochutit například kuskus, salát nebo těstoviny.

Autor: Ester Brožová

Související témata: tipy , veganské recepty , informace , lahůdkové droždí

reklama

Přečtěte si také