Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Znáte 5 pravidel zimního salátu? Bude dokonalý!

Pravidla zimního salátu
Pravidla zimního salátu Autor: iStock
V parném létě nás saláty chladily i sytily, v zimě už na ně taková chuť není. Ale to by byla škoda! Udělejte si perfektní zimní salát, který ovšem má svá pravidla!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ať už přes léto milujte hlávkovou klasiku, okurkový s octovou zálivkou, italské caprese, nebo řecký s fetou, saláty jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. A ruku na srdce, když teploměry ukazují saharské teploty, saláty jsou často jediná konzumovatelná věc. 
Co se ale stane, když kalendář i počasí ohlásí listopad a nekompromisní konec teplého období je tady? 
Mnoho z nás vymění saláty za polévky. Jsou na tom podobně – lehce stravitelné, rychlé a zdravé… Ale pokud dodržíte několik jednoduchých zásad, stane se zimní salát vašim přítelem do nepohody, až okna pomaluje mráz a za nimi se rozhostí pravá zima!

1)    Sezonní

Pravidlo číslo jedna zní: jezte sezonně. Vždyť “udělat salát” neznamená jen ze svaté trojice: okurka, rajče, paprika. Mohou být, proč ne, ale je toho mnohem mnohem víc, co může zimní trh nabídnout. Ledové a hlávkové saláty vyměňte za zemitější odrůdy s báječně nahořklou příchutí nebo udělejte mix salátových lístků s mladým baby špenátem a lístky řepy a fenyklu. Přidejte do salátu kapustu, zelí, červenou řepu, hrušky, dýni, luštěniny nebo celer. Prostě to, co je levné, dobré a dostupné. V zimních salátech se bude vyjímat kořenová zelenina nebo zimní druhy ovoce!

Salát s pečenou dýní, cizrnou a trhaným kuřecím masem
Salát s pečenou dýní, cizrnou a trhaným kuřecím masem
iStock

2)    Zahřívací

Zatímco v létě chladil, teď se potřebujte pořádně zahřát. Na to je jedno slovo: chilli. Pálivé papričky jsou ideálním způsobem, jak salát pořádně rozhicovat. Buď je můžete použít čerstvé, nebo v podobě sušených vloček a zjemnit je sladkou příchutí. Abychom však nebyli nespravedliví, je toho více, co v zimě pěkně zahřeje a navíc zažene virózy. Nešetřete se zázvorem, česnekem nebo jalapeňo papričkami. Skvělé zahřívací schopnosti má také skořice nebo luštěniny.

3)    Vydatný

Co naplat, v zimě se potřebujeme hlavně pořádně najíst. Naštěstí plavky nehrozí, tak se nerozpakujte dát si do zimní verze salátu něco pořádného, co vás opravdu zasytí. Budete potřebovat dávku bílkovin a tuků, které vás nezradí ani ve sněhové vánici. 
Do zimního salátu se bezvadně hodí avokádo, klobása, slanina, trhané pečené maso nebo hutnější sýry. Zkuste brie, kozí nebo pálivý s modrou plísní, skvělá bude i gouda nebo čedar. Mozzarelu a fetu nechte chvíli v regálech, jejich čas zase přijde. Hutnost salátu zajistí i podíl pečené zeleniny, vařených brambor a vajec nebo pořádná dávka luštěnin. Stačí si jen vybrat!

4)    Křupavý

Jasně, že křupavý, to by nebyl snad ani salát. Jenže nám nepůjde o svěží zelenou křupavost, která tolik sluší jarním a letním variacím, ale o křupání v zimním podání. To zajistí už zmíněná slanina, chlebové krutony, skvělé odrůdy zimních jablek, čerstvý fenykl, červená cibule a především hromady semínek a ořechů, pokud možno trochu upražených na pánvi, aby se rozvoněly. Také vám už pracuje fantazie?

Salát z quinoy s vejcem a řepou
Salát z quinoy s vejcem a řepou
iStock

5)    Exotický

V zimní variaci salátu si můžete dovolit trochu extravagance. Na trhu jsou exoti: manga, karamboly, fíky a datle, papája nebo liči. Zkuste je zkombinovat se svými oblíbenými salátovými lístky, trochou něčeho slaného a ostrou zálivkou. Navrch vše posypejte pořádnou sprchou semen z granátového jablka. Exotiku ale může představovat i sleď, mořské plody, šneci, humr nebo uzený losos či husí játra. Jde o luxusnější variaci salátu, ale na svátky si prostě dopřejte!

Připravila Kamila Ulčová

Související témata: zimní saláty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama