reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Falafel s pikantním dipem
Autor: iStock Falafel s pikantním dipem

Připravte si doma famózní falafel s pikantním dipem

Falafel je poklad severoafrické kuchyně, který se právem probojoval mezi lahůdky rychlého občerstvení po celém světě. V tomto bodě globalizace budiž velebena.

Jedná se v podstatě o fritované cizrnové koule, které se dle regionů podávají v různých modifikacích a úpravách. Falafel je jednoduchý, vegetariánský, výživný, rychlý a levný. Cizrna nebo-li římský hrách, ze které se falafel připravuje, patří mezi tři světově nejvýznamnější luštěniny a pokud jste ji ještě nepřivítali do své kuchyně, rychle to napravte. Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Tělu dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích a je zdrojem mnoha dalších prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Falafel s pikantním dipem  Foto:

Falafel si jako letní oběd zamilujete. Až nebudete mít chuť na maso, rozpalte pánev a pusťte se do toho…

směs na falafel

Falafel s pikantním dipem  Foto:

• 400 g konzervané cizrny

• 2x jarní cibulka (nebo dvě šalotky)

• 4 stroužky česneku

• 1 menší svazek petrželky

• 1 polévková lžíce římského kmínu (ne obyčejného!)

• 1/2 lžičky chilli

• sůl a čerstvě namletý pepř

• kvalitní olej na smažení

dip

• 200 g hustého bílého jogurtu

• 1 svazek koriandu

• 1 lžíce tahini pasty

• citronová šťáva dle chuti

• 1 lžíce ostrého kečupu

• 1 lžíce olivového oleje

• 1 lžíce majonézy

• sůl a čerstvě namletý pepř

Cizrnu slijte a rozmačkejte na hrubší kaši. Přidejte k ní nasekanou jarní cibulku a petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. Důležité je směs na několik desítek minut nechat v lednici, aby trochu ztuhla a byla lépe připravena na tvorbu kuliček. Mezitím z ingrediencí připravte dip, který také nechte důkladně chladit. Zhruba po 30 minutách chlazení vyndejte směs na falafel z chladničky a pomocí lžíce nabírejte a následně tvarujte kuličky o velikosti pingpongových míčků. Ty vkládejte do rozpáleného oleje na pánev nebo do fritovacího hrnce a smažte dozlatova.

Falafel se nejlépe podává takto: Udělejte v pita chlebu kapsu, kterou vystelte libovolnou zeleninou (skvělý je ledový salát, paprika, rajče či okurka, můžete přidat i pár oliv nebo kaparů). Dále do kapsy vložte několik kuliček falafelu a vše zalijete dipem.

Autor: Kamila Ulčová

Související témata: cizrna , luštěniny , falafel , recept na falafel , arabská kuchyně

reklama

Přečtěte si také