návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Ovoce kaki je pokrm bohů, který posílí imunitu

Kaki Persimon Bouquet
Kaki Persimon Bouquet Autor: Thinkstock
Určitě jste se už s tímto ovocem v českých obchodech setkali. Ale odkud tento oranžový plod pochází? A jak se vlastně konzumuje? Seznamte se s Kaki Persimon Bouquet.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii – jediném místě na světě, kde se toto ovoce pěstuje. Odrůda Persimon Bouquet je velmi chutným ovocem, jehož chuť se nejvíce podobá kombinaci broskve a melounu s lehkou vůní vanilky.

Jeho velkou výhodou je jeho pohodlná konzumace. Kaki Persimon Bouquet se snadno loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro vaši kuchyni. Můžete jej využít na mnoho způsobů při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin.

Kaki Persimon Bouquet  Foto: archiv

Má kaki Persimon Bouquet zdraví prospěšné látky?

Persimon Bouquet posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Toto ovoce má navíc i blahodárné účinky na embryonální vývoj dítěte.

Ovoce Persimon Bouquet obsahuje také všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor – nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň –, a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Odkud Persimon Bouquet pochází?

Ovoce kaki se pěstuje od 7. století v Asii, především v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy a dalších částí světa se kaki rozšířilo mezi 17. a 19. stoletím.

Na Pyrenejském poloostrově je za nejlepší odrůdu považována tzv. „Rojo Brillante”. Právě tato odrůda vynikajících vlastností se stala základem kaki Persimon Bouquet, které se pěstuje především ve Valencii v oblasti nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu. Odtud putuje kaki Persimon Bouquet do celého světa. Můžete si ho vychutnat během podzimu – od poloviny října až do Vánoc.

Více informací na www.nejkaki.cz.

Související témata: posílení imunity , ovoce kaki
Reklama