návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Ochutnejte měkoučké stromy

Smrk ztepilý na talíři
Autor: Thinkstock Smrk ztepilý na talíři
Smrk ztepilý málokoho napadne jíst. Ale kdo ho jednou ochutná, tak se nebude moci dočkat příští sezony. Doba, kdy je tento jehličnan k jídlu, se měří opravdu na dny.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Smrk se u nás v Česku vyskytuje skoro všude. Roste snadno a rychle; a bez problémů se množí i jako náletová dřevina. Každý ho zná, což se pro kulinární použití také hodí. Často je vysazován v monokulturních lesích, a tak nemá vždy to nejlepší renomé. Zdá se, jako by se s dalšími rostlinami ani moc nesnášel, ale není to tak docela pravda. Je dobrým ochráncem pro porosty šťavele kyselého, který je v kuchyni velmi vítán, ale také nejrůznějším houbám nebo lesním plodům. Málokdo si však dovede představit, jak je sám smrk vynikající i v kuchyni.

Smrk ztepilý na talíři 4 Foto:

Jak ho sbírat

Štíhlý strom je nejen oblíbeným stromem lesníků, ale i šlechtitelů. Má mnoho zahradních variet, které se ovšem zpravidla k jídlu nehodí. Totéž platí o všech sestříhaných živých plotech nebo tvarovaných stromech. Tyto typicky městské smrky raději nechte jejich okrasné funkci. Ke sběru se nejlépe hodí výše zmíněné náletové porosty. A to z mnoha důvodů. Stromky jsou mladé a jejich výhonky jsou jemné. Všechno máte hezky při ruce, v ergonomicky příjemné výšce. A pak je tu i trochu morální aspekt – jsou to stromy, které nikdo nesázel a tak jejich otrháváním neničíte práci jiných.

Do kuchyně se hodí velmi jemné výhonky, které se sotva vyklubaly ze šupinatých obalů. Smrk je dřevina a tak rychle dřevnatí. Trhejte z každého stromu jen pár větviček, abyste strom příliš neponičili a nenarušili jeho růst.

Co s ním v kuchyni

Před sběrem je třeba ověřit, jestli vám smrk chutná. Druhy si jsou hodně podobné, ale některé jsou příliš tuhé, jiné příliš „pryskyřičné“. Výhonky mají jemnou nakyslou chuť, šťavnatou strukturu a výjimečnou trvanlivost v porovnání s ostatním jedlým kvítím a býlím. Jejich použití v kuchyni je velmi překvapivé. Hodí se totiž do slaných i sladkých kreací. Používejte ho především čerstvý. Výhonky je třeba vždy nasekat. Dobře ladí s tvarohem a to i v kombinaci s dalšími bylinkami. Dají se použít na čerstvé brambory nebo do polévek. Jsou vynikajícím doplňkem k rybám a to ve studené omáčce nebo jen na prosté posypání.

Ve sladké kuchyni se uplatní především se zmrzlinami nebo sladkými marmeládami, ale i v limonádách. Je to jedna z mála rostlin na seznamu těch, které se dají konzervovat. Zavařování s použitím nejrůznějších receptů na okurky, ale raději bez cukru, skýtá nekonečné radosti z originálního tvoření. V zimě pak máte k dispozici zavařené vzpomínky na nejkrásnější období jara.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Smrk ztepilý na talíři 3 Foto:

Smrk ztepilý, foto Thinkstock

Reklama