Suroviny
- smrkové výhonky 500 g
- voda 500 ml
- cukr 500 g
- citron (větší ) 1 ks (ideálně chemicky neošetřený)
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
Postup přípravy
- Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice.
- Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
- Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout.
- Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
- Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru.
- Skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
TIP: Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě. Citron můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citronu se dá kůra trochu „vyčistit“ namočením citronu do vody s octem na několik minut.
Nevšední smrkový med 1 Zdroj: TZ Labeta