reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Nevšední smrkový med
Autor: TZ Labeta Nevšední smrkový med

Zdravý smrkový med z mladých výhonků

Hodnoceno: 4x
Smrkové výhonky jsou zdravá bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. Dnes pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později. Sbírají a konzumují se pouze mladé výhonky do velikosti 5 cm.
nad 2 hodiny

reklama

Suroviny

Postup

  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice.
  2. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  3. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout.
  4. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  5. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru.
  6. Skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.

TIP: Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě. Citron můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citronu se dá kůra trochu „vyčistit“ namočením citronu do vody s octem na několik minut.

Nevšední smrkový med
Autor: TZ Labeta Nevšední smrkový med

reklama

Související témata: med , smrkový med , domácí med , Sladké