Majoránka je u nás dobře známé, a snad dokonce nejvíce používané koření. Málokdo by asi hádal, že má exotický původ, pochází ze Středomoří a používaná je již od starověku.

Majoránka je u nás dobře známé, a snad dokonce nejvíce používané koření. Málokdo by asi hádal, že má exotický původ, pochází ze Středomoří a používaná je již od starověku.
V Antice byla dokonce považována za mocné afrodiziakum, byla totiž zasvěcená bohyni lásky Afroditě a staří Řekové ji pro její účinky přidávali do vína.
Výborně se skladuje sušená, v dobře uzavíratelné nádobě vydrží až rok i více. Sušit se dá v troubě (teplota ale nesmí přesáhnout 40 stupňů) nebo se dá zavěsit svazeček majoránky na vzdušné místo, třeba do kuchyně, kde zároveň poslouží jako vkusná dekorace a krásně provoní celou kuchyň. Po usušení je vhodné ji rozdrolit. Její předností je, že neztrácí ani při delším skladování své příjemné aroma. Lze ji naložit i do oleje.
Majoránka se dá koupit jak čerstvá, tak sušená nebo i v květináči, dá se totiž pěstovat i v bytě nebo na balkoně. Při koupi čerstvé majoránky musí být její listy sytě zelené, v žádném případě nažloutlé či dokonce nahnědlé. Sušená drhnutá majoránka má mít šedozelenou barvu.
Bez majoránky se neobejde oblíbená bramboračka nebo bramborák – dobře totiž chutná s brambory. Hodí se také do masitých tučných jídel, luštěnin a zelí – toto jídlo činí zároveň lépe stravitelným.
Hodí se do téměř všech druhů mas a to i do rybího. Velmi dobře se uplatní při přípravě skopového, kde zároveň neutralizuje intenzivní a pro někoho nepříjemnou vůni masa. Skvěle díky majoránce vynikne i chuť zvěřiny. Dobrá je také do mletého masa a nádivek. Nepostradatelná je v zabijačkových pokrmech, jako je například jitrnice, tlačenka nebo jelítko.
Hodí se také do salátů, omáček a polévek nebo těstovin. Z koření dobře ladí například s tymiánem, ze zeleniny kromě brambor třeba s rajčaty nebo česnekem. Využívá se téměř ve všech světových kuchyních – americké, evropské dokonce i v africké, jen Asiati si ji příliš neoblíbili.
Působí především blahodárně na trávení, pomáhá při průjmech, plynatosti nebo nadýmaní. Pomůže i při nechutenství – podporuje totiž chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Údajně má i pozitivní vliv na ženskou sexualitu. Čaj z majoránky pomůže zahnat i bolest hlavy, menstruační bolesti nebo nachlazení či kašel. Má zklidňující účinky, takže dříve než při nespavosti sáhnete po prášku na spaní, zkuste majoránku.
Možná se budete divit, ale než lidé poznali opěvované vlastnosti chmele, používala se v pivovarnictví místo chmele právě majoránka.
Autor: Dana Špatenková
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living