Hlíva ústřičná patří v současnosti mezi nejčastěji používané léčivé houby.
Hlíva ústřičná – lék na civilizační choroby
Popis: Jedlá dřevokazná houba hlíva ústřičná své druhové jméno získala od ústřic – její klobouky totiž připomínají barvou i tvarem ústřice. Klobouky rostou v trsech nad sebou a mohou dosahovat i několika kilogramů.
Výskyt, pěstování: Roste na stromech od konce léta do zimy. Pěstuje se také v domácích podmínkách (jako naočkované substráty) i průmyslově. Díky všem těmto možnostem je k dispozici spotřebitelům po celý rok.
Obsah účinných látek: Hlíva obsahuje vysoký podíl vlákniny, proteiny, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály.
Zázračné glukany: Dlouholeté zkušenosti i klinické studie ověřily příznivé vlivy na lidský organismus. Především díky polysacharidům (beta-D-glukany, alfa glukany a glykoproteiny) pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů, posiluje imunitu, správnou hladinu cholesterolu v krvi a u diabetiků dokáže příznivě ovlivňovat hladinu krevního cukru po jídle. Dále stimuluje růst užitečných bakterií v tlustém střevě, má protizánětlivé účinky a působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění.
Použití v kuchyni: Hlíva ústřičná je vynikající jedlá houba se širokým použitím v kuchyni. Používá se do hotových jídel, nakládá se do octa nebo se suší. Tak jako jiné houby dokážou svými plodnicemi „imitovat“ řízky či guláš, hlívu je možno upravit jako náhražku známé dršťkové polévky. Usušená se dá také rozemlít na houbový prášek, který je výborný jako aromatické houbové koření.
Česnečka s hlívou:
Suroviny:
• 250 gramů hlívy ústřičné
• 1 lžíce vepřového sádla
• 3 ks brambor
• celá palička česneku
• 1 l masového vývaru
• majoránka, drcený kmín, sůl, pepř
Postup: Hlívu nakrájíme na větší kousky a podusíme na sádle v hrnci. Podušené kousky zalijeme vývarem a přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory. Posolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a poloviční množství česneku nakrájeného na plátky. Vaříme do změknutí brambor. Druhou polovinu česneku prolisujeme a vložíme do polévky před podáváním. Nakonec polévku ozdobíme zelenou petrželovou natí.
Hlíva jako karbanátky:
Suroviny:
• 400 g hlívy
• 2 starší housky
• 150 ml mléka
• 1 vejce
• 1 cibule
• 1 lžíce tuku na smažení cibule
• 100 g strouhanky
• 3 stroužky česneku
• olej na smažení
• majoránka, pepř, sůl
Postup: Hlívu nakrájenou na proužky uvaříme ve vodě se solí (asi 20 minut). Scezenou hlívu umeleme na masovém strojku. Umleté houby smícháme s houskou rozmačkanou v mléce. Přidáme dozlatova usmaženou cibulku, vejce, česnek utřený se solí, sůl, majoránku, pepř a v případě potřeby zahustíme strouhankou.
Zařaďte hlívu ústřičnou do svého jídelníčku a poznejte její léčivé účinky. Ať ji najdete v přírodě, koupíte v obchodě nebo sami vypěstujete, jistě oceníte její léčivé účinky i vynikající chuť.
Autor: Alžběta Krchová