zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Objevte kouzlo domácího sýra labneh
Autor: iStock Objevte kouzlo domácího sýra labneh

Objevte kouzlo domácího sýra labneh – jogurtový sýr je hvězdou blízkovýchodní kuchyně

Čerstvý sýr labneh trochu připomíná náš sýr Lučina nebo Palouček, ale je připravený z jogurtu, díky tomu má příjemně nakyslou chuť a zůstávají v něm všechny prospěšné bakterie.
Klára Michalová , 12.05.2022

reklama

Příprava sýra labneh je velmi jednoduchá, v podstatě jde o vykapaný jogurt, který díky tomu získá hustší konzistenci. Na Blízkém východě se často podává jako součást mezze – tedy předkrmů, společně s humusem a lilkovým salátem baba ghanoush. Nejčastěji se podává samostatně jako dip, zakápnutý dobrým olivovým olejem a posypaný typickou kořenicí směsí za´atar nebo dukkah. Pak už stačí jen natrhat pita chléb na kousky a namáčet je do ochuceného sýra. Perfektní letní chuťovka nebo předkrm.

Labneh ale můžete využít i jako pomazánku na chleba nebo kopečky sýra ozdobte salát či kuskus. Stejně dobře se uplatní i ve sladké kuchyni, stačí navrstvit do skleniček střídavě labneh a čerstvé nebo grilované ovoce a navrch nasypat pár opražených ořechů. V tom případě jogurt před přípravou labneh nesolte.

Labneh lze připravit i jako sladký dezert
Autor: iStock Labneh lze připravit i jako sladký dezert

Jak vyrobit sýr labneh

POTŘEBUJETE: 

  • plnotučný bílý jogurt (může být i kozí nebo ovčí)
  • sůl

Další možné přísady: 

  • nastrouhaná citronová kůra
  • nadrcený česnek
  • čerstvě namletý pepř
  • čerstvé bylinky

V míse smíchejte jogurt se solí (1/4 lžičky soli na hrnek jogurtu), případně s dalšími ingrediencemi podle vlastní volby. Cedník vyložte čistou utěrkou nebo plátýnkem a přesuňte do něj ochucený jogurt. Cedník dejte nad misku, vložte do lednice, případně zatižte třeba plechovkou a nechte vykapat 24–48 hodin. A to je celé! Výsledkem je hustý, ale krémový jogurtový sýr, který v lednici vydrží asi 2 týdny. Pokud chcete jeho trvanlivost ještě prodloužit, vytvarujte z něj koule nebo nočky, dejte je do nádoby s víkem a zalijte olivovým olejem. Můžete ho i ochutit kořením nebo bylinkami a nechat marinovat. Ze 4 hrnků jogurtu budou ve výsledku 2 hrnky sýra labneh.

Labneh vykapaný 24 hodin bude mít stále krémovou konzistenci a je ideální jako dip. Pokud chcete pevnější strukturu podobnou sýru, nechte jogurt vykapat až 48 hodin.

Sýr labneh je v podstatě vykapaný bílý jogurt
Autor: iStock Sýr labneh je v podstatě vykapaný bílý jogurt

Jak připravit ze sýra labneh dip a čím ho ozdobit?

Na mělký talíř dejte labneh a lžící ho rozprostřete krouživými pohyby. Pak už stačí jen ozdobit a podávat s pita chlebem, krekry nebo chipsy nachos.

Na ozdobení a dochucení můžete použít:

  • olivový olej
  • koření za´atar
  • koření sumac
  • chilli vločky Aleppo
  • stroužky pečeného česneku
  • čerstvé bylinky – koper, koriandr, hladkolistá petržel
  • olivy
  • opražené ořechy nebo semínka
  • uzený losos
  • med a fíky nebo grilované ovoce
  • čerstvá zelenina – salátová okurka, kedlubna, ředkvičky, mrkev

Zdroj: www.feastingathome.com; zdroj foto: iStock

Labneh můžete dozdobit podle libosti a chuti
Autor: iStock Labneh můžete dozdobit podle libosti a chuti

reklama

Související témata: labnee , labneh , bílý jogurt

reklama

Přečtěte si také