10 originálních tipů, jak při vaření využít pesto

Ať už kupované, nebo domácí, pesto je fantastická záležitost. Většinou se používá k dochucení těstovin, ale možností, jak ho v kuchyni uplatnit, existuje mnohem víc.

Bazalkové, špenátové, z medvědího česneku i méně tradiční hráškové nebo rukolové. A co takhle červené ze sušených rajčat nebo pečených paprik? Kdo by neznal pesto. Stačí přidat lžičku k vařeným špagetám a voilà! Chutná večeře je na stole. Pesto je ale mnohem víc než jen omáčka na těstoviny. Kde všude se s ním můžete blýsknout?

  • Vychytané chuťovky

Pesto namažte jednoduše na křupavou topinku, nakapejte na caprese špízy nebo s ním naplňte efektní carpaccio rolky. Stejně tak ho můžete namazat na listové těsto a upéct rychlou variaci na pizza šneky. Párty v italském stylu může začít.

  • Pesto jako chutný dip

Smíchejte trochu pesta a řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a použijte ho jako dip k zeleninovým crudité.

  • Zálivka na saláty všeho druhu

Přidejte lžičku pesta do základního vinaigrette a famózní dresink na letní saláty je na světě. Stejně tak můžete pesto smíchat s majonézou a dochutit saláty na bázi těstovin.

Vyzkoušejte jednoduchý těstovinový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Sendvič trochu jinak

Omrzela se vám majonéza i hořčice? Namažte na pečivo trochu pesta! Pak už jen sendvič naplňte podle chuti a stavu zásob v lednici, třeba zbytky krůtího masa a zeleninou.

  • Do polévky

Lžička pesta uprostřed talíře s krémovou polévkou nejen krásně vypadá, ale také jí dodá ten správný šmrnc. Vyzkoušejte přidat pesto do minestrone, špenátového či hráškového krému, do polévky z rajčat nebo pečených paprik.

  • Na pizzu

Pizza chutná, ať je jakákoliv. Tak toho využijte a seberte odvahu na nějakou taškařici. Třeba potřete základ pizzy tenkou vrstvou pesta místo tradičním rajčatovým sugem. Pak už pizzu obložte, jak jste zvyklí, a upečte.

  • Do slaných těst

Přidejte lžíci pesta do těsta na chleba, bagety, pitu, focacciu, krekry, noky i knedlíky. Ozvláštníte tím chuť, vůni i barvu pečiva.

Vyzkoušejte recept na italskou focacciu a připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Na maso i dovnitř

Maso můžete pestem potřít a nechat ho marinovat, použít ho jako součást náplně do závitků nebo ho smíchat se strouhankou či sekanými ořechy a vykouzlit z něj během pečení křupavou krustu.

  • Pesto a brambory?

Do vařených těstovin míchá pesto kdekdo. Zkusili jste ho ale přidat ke šťouchaným bramborám nebo zamíchat do bramborové kaše? Perfektní příloha k rybě i kuřeti!

  • Ochucené máslo

Zašlehejte pesto do změklého másla v poměru jeden díl pesta na dva díly másla. Po vychlazení ho natírejte na rozpečenou bagetu nebo přidávejte k vařeným bramborám a zelenině. Plátek můžete položit na grilovanou rybu nebo pečené kuře.

Zdroj: www.thespruceeats.com, zdroj foto: iStock

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty