Na omáčku
- smetana 1 l
Postup přípravy
1
Jablka pokrájíme na asi dvoumilimetrové plátky
Z těsta tvořítkem o průměru cca 10 cm vykrojíme požadované kolečko, které propícháme vidličkou, aby nám listové těsto tolik nevyběhlo
Na takto připravené těsto poklademe plátky jablek do vějíře 2 mm od kraje
Vždy půlku jablka na jednu porci tartu
Cukr smícháme se skořicí a posypeme jím takto každou porci
Pečeme v troubě rozehřáté na 185° asi 10-12 minut
2
Na omáčku si podélně rozřízneme vanilkový lusk a semínka vyškrabeme do smetany
Lusk přidáme také do smetany
Přivedeme k varu za neustálého míchání
Žloutky vyšleháme s cukrem a pak k nim přilijeme část horké smetany
Žloutkovou směs vrátíme do kastrůlku ke zbytku smetany a na mírném ohni povaříme do požadované hustoty
Neustále mícháme
Nakonec omáčku přecedíme přes jemné sítko
Jablečný koláček pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme na vanilkové omáčce