Korpus
- pivo Guinness 250 ml
- máslo nebo hera s máslovou příchutí 250 g
- Kakao 85 g
- cukr moučka 400 g
- Vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- Podmáslí 140 ml
- hladká mouka 280 g
- Kypřicí prášek 1/2 lžičky
Krém
- máslo nebo hera s máslovou příchutí 55 g
- cukr moučka 300 g
- čerstvý smetanový sýr 125 g
- kakaový prášek na posypání
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C. Pivo Guiness nalijte do hrnce a přidejte máslo nebo heru, na mírném plamínku míchejte, dokud neroztaje. Poté odstavte z ohně a vmíchejte kakao a cukr. Bokem v další míse smíchejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a přidejte do rendlíku s pivem a tukem.
- V další míse smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a poté přidejte do směsi v rendlíku. Těsto dobře zpracujte a nalijte do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečte asi 45 minut. Jestli je upečený, zjistíte tak, že do jeho středu zapíchnete špejli. Pokud na ní po vytažení nebude přilepené těsto, je hotový. Před zdobením nechte vychladnout.
- Na krém bude potřeba vyšlehat máslo nebo heru se smetanovým sýrem a cukrem. Mixujte, dokud nebude krém jemný a nadýchaný. Dort můžete podélně rozkrojit a krémem jej promazat, případně pokud nechcete dort rozkrajovat, pomažte celý jeho obvod a vrch silnější vrstvou. Nakonec přes sítko poprašte kakaovým práškem.
- Prima tip: Pokud nejste příznivci piva nebo byste rádi dopřáli tento vynikající dort i svým dětem, nahraďte pivo limonádou s colovou příchutí.