Suroviny
- kachní stehna 4 kusy
- sušené ovoce 200 g
- švestková povidla 150 g
- citronu 1 dávka
- citronová kůra 1 lžička
- kmín 1 dávka
- knedlíky ( - volitelné ) 1 dávka
Postup přípravy
- Nejdříve stehna osolte, opepřete, posypte kmínem, vložte do pekáče a podlijte vodou. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a nezakryté zprudka pečte 15 až 20 minut. Poté ztlumte na asi 160°C, pokud je třeba, ještě podlijte a zakryté pečte do změknutí (asi dvě hodiny).
- Zatímco se maso peče, připravte si povidlovou omáčku. Povidla lehce rozvařte s citronovou a pomerančovou šťávou, skořicí a tymiánem. Podle potřeby podlijte vodou. Nakonec přidejte sušené ovoce a citrusovou kůru.
- Když je maso dopečené, slijte tuk, který stehna pustí a přilijte připravenou povidlovou omáčkou (Můžete ještě přidat citrusovou šťávu). Vraťte do trouby a při teplotě asi 130°C dopékejte zakryté asi 15 až 20 minut, aby se chutě krásně spojily.
- Podávejte s bramborovými noky nebo bramborovými knedlíky.