Nádivka
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme nádivku. Kůrky z chleba osmahneme na másle a následně jenamočíme do mléka. Na pánvi orestujeme nakrájené šalotky spolu s pórkem, přidáme nasekané kaštany, kuřecí jatýrka, sůl a čerstvě namletý pepř. Podusíme, dokud nebudou jatýrka měkká. Necháme chvilku odpočinout a pak přidáme nasekané bylinky, vejce, koňak nebo brandy a namočený chléb. Důkladně promícháme.
- Předehřejeme troubu na 220 °C. Omytou krůtu naplníme nádivkou. Nejprve dáme část nádivky pod kůži krůty. U krku kůži uvolníme prsty od masa a maso potřeme nádivkou. Kůži zase přehrneme zpět, aby nádivka během pečení nevylézala ven. Zbytkem nádivky naplníme břišní dutinu a tu uzavřeme pomocí kovových jehel nebo stáhneme potravinářským provazem.
- Velký pekáč vyložíme alobalem, položíme na něj krůtu a pomažeme ji změklým máslem. Osolíme, opepříme a prsní část pokryjeme plátky slaniny. Krůtu překryjeme alobalem ze všech stran. Pekáč uložíme do trouby a při teplotě 220 °Ca pečeme asi 30 minut. Poté snížíme teplotu na 160 °C a maso pečeme další 3 hodiny.
- Poté odkryjeme vrchní část alobalu, sundáme z prsou slaninu a zvýšíme teplotu na 200 °C. Pokračujeme v pečení dalších přibližně 30 minut, až se utvoří pěkná kůrčička.
- Pokud zbyla nádivka, můžeme udělat bábovičky a upéct je spolu s krůtou. Upečenou krůtu vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout a pak se pustíme do porcování.
Autor receptu: Martin Polačko