Suroviny
- králičí maso 4 kusy
- kořenová zelenina 1 dávka
- rozmarýn 3 snítky
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 50 g
- chřest 1 kg
- pomeranč 1 kus
- citron 1 kus
- med ( - volitelné ) 1 dávka
- sůl 1 špetka
- mrkev 2 kusy
- pomeranč 1 kus
- pomeranč 1 dávka
- růžové víno 1 dávka
- smetana 400 ml
- bílý pepř 1 lžíce
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu pokrájejte na špalíky a prošpikujte jimi a rozmarýnem králičí stehno až ke kosti. Osolte a opepřete a na oleji zprudka opečte. Zbylou kořenovou zeleninu pokrájejte nahrubo a orestujte ji v kastrolu na rozpáleném másle
- Maso v pánvi přelijte bylinkovým likérem, oflambujte a přidejte k zeleninovému základu
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu, dokud není maso měkké. Před podáváním zjemněte máslem
- Chřest uvařte na skus, musí zůstat křupavý ve várce z půllitru osolené vody, kam jsme dali kolečka citronu, pomerančovou šťávu a trochu cukru nebo medu. Várku vařte asi pět minut, teprve pak přidejte chřest a vařte asi minutu až dvě. Ke konci varu přidejte zelený chřest
- Králíka podávejte s chřestem, přelitým mrkvovou omáčkou. Tu uděláme tak, že mrkev nakrájíme na větší špalíčky. Oslaďte, osolte a zalijte pomerančovou šťávou. Opepřete bílým pepřem a přidejte po sto ml růžového vína a vody, kousky pomeranče a vařte, až je mrkev měkká
- Stáhněte z ohně, přilijte trochu smetany a tyčovým mixérem rozmělněte na hladkou omáčku
- Můžete dochutit zbylou smetanou a pomerančovou šťávou