Suroviny
- hrášek (mražený) 400 g
- pecorino 50 g
- máta 1 dávka
- olivový olej 1 dávka
- citron 1 kus
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 špetka
- mozzarella 2 kusy
- selský chleba 1 balení
Postup přípravy
- Hrášek s mátou dáme do kastrůlku, zalijeme asi 100 ml vody, zakryjeme a vaříme doměkka. Stačí tak pět minut. Slijeme a přesuneme do misky. Přidáme sůl a vše společně podrtíme. Můžeme použít i kuchyňský robot a směs rozmixovat, ale lepší je směs připravit ručně.
- Do rozmělněné směsi přidáme několik lžic olivového oleje, nastrouhaný sýr pecorino (část si uschováme na finální zdobení) a většinu citronové šťávy. Promícháme. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme olivový olej. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
- Krajíčky chleba opečeme na pánvi dozlatova a topinky potřeme půlkou rozříznutého česneku.Každou topinku potřeme hustě pyré a položíme na ni polovinu koule mozzarelly. Každou porci finálně zakápneme olivovým olejem, kdo ještě chce, může i kapkou citronu, pak posypeme zbytkem nastrouhaného pecorina a můžeme podávat.