Komerční sdělení

Intolerance na laktózu? Zvracení krve a obrovské bolesti, popisuje stav své dcery Tereza

Příběh paní Terezy začíná jako tisíce jiných v Česku. Trpí alergií na lepek, naučila se s ní ale žít a pracovat. Aby mohla vést plnohodnotný život, musela vysadit potraviny s obsahem lepku a dodržovat přísnou dietu. Naštěstí v obchodech s potravinami už je dostatek produktů bez obsahu této látky, která jí způsobuje zdravotní potíže. To ještě ale netušila, že s narozením dítěte se její život otočí o 180 stupňů. Malá dcerka od narození měla velké zdravotní problémy a dnes trpí intolerancí na laktózu.

Mezi hlavní zdroje laktózy patří mléko, včetně mateřského, a výrobky z něj. Aby lidské tělo mohlo laktózu neboli mléčný cukr zužitkovat, musí ji nejprve vstřebat. Nestrávená laktóza může ve střevech zapříčinit různé problémy.

U malé holčičky se nejdříve projevila alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), což je nejčastější potravinová alergie u dětí do 3 let a postihuje asi 1–3 % kojenců. V 90 % případů se projeví už v prvních třech měsících, jen vzácně vzniká po 1. roce života. Tím, že maminka dbala na to, aby malá dodržovala předepsanou dietu, v současnosti už je jen intolerantní na laktózu.

Že něco není v pořádku, poznala Tereza podle toho, že se dceři nejdříve začaly dělat pupínky po obličeji, pak i na těle. Nejdříve ji napadlo, že jde o ekzém, ale přidaly se i úporné průjmy. „Zvracela krev, měla hrozné bolesti bříška. Každý rok byla dvakrát v nemocnici s tím, že se testovalo mléko,“ vzpomíná na těžké chvíle mladá žena. „Bylo to hodně drsné a teď už je to lepší, jak dodržuje dietu. Kdyby s ní ale přestala, vrátilo by se to. První tři roky byly podle lékařů nejdůležitější. Dcera si může třeba dát jogurt bez laktózy, ale už nic mléčného, aby jí to nevyvolávalo zvracení a bolesti,“ dodává žena, která si sáhla na dno svých sil.

Je důležité číst etikety na potravinách

Lidí s nejrůznějšími alergiemi na potraviny přibývá. „V poslední době vnímáme velký zájem o celý sortiment bezlaktózových, bezlepkových a DIA produktů. Meziročně tato kategorie roste o 30 %. Zákazníci nejčastěji nakupují bezlaktózová mléka a další mléčné nápoje bez laktózy. Nejprodávanější položkou je 1,5% bezlaktózové mléko, které drží Rohlik.cz v zastropovaných cenách. Druhou nejpopulárnější položkou je pak neochucený bílý jogurt bez laktózy. Sortimentu rozhodně dominují české značky,“ popisuje situaci tisková mluvčí předního online prodejce potravin Denisa Ladka Morgensteinová.

Paní Tereza s dcerou žije nedaleko Prahy ve středočeském městě Dobříš. Naštěstí i tady jsou bezlaktózové potraviny k sehnání. „Přímo na náměstí je obchod se zdravou výživou, ale nakupuji i v Penny, Lidlu nebo v Bille. Musím ale číst etikety, co tam přesně píšou, aby tam laktóza nebyla ani ve stopovém množství,“ dodává maminka malé slečny. Nejvíce domů nakupuje máslo, jogurty a dceři mléko.

Výhody produktů DeLacto

A požadavkům na trhu se museli přizpůsobit i výrobci. Například i tradiční českomoravské mlékárny z Opočna, Jihlavy, Olešnice a Dolního Přímu, které vyrábí potraviny z mléka už od roku 1928. Kvůli rostoucímu počtu zákazníků s laktózovou intolerancí přišly na trh s řadou produktů DeLacto, které se vyznačují vyváženými nutričními hodnotami i přidanými vitamíny.

Mléko bez laktózy má stejnou výživovou hodnotu jako běžné kravské, takže člověk s intolerancí má k dispozici stejné vitamíny, minerály i množství vápníku a bílkovin, ovšem bez průvodních nepříjemných jevů při konzumaci.

Na speciální diety přispívají zdravotní pojišťovny

Speciální diety pro matku s dcerkou jsou zásahem do rodinného rozpočtu, ale nastavení mechanismu je podle maminky nevyhovující. „Do tří let věku dcery jsme u VZP využívali příspěvky na mléko,“ říká paní Tereza. Dnes ji odrazuje od žádosti to, že papírováním a vyplňováním stráví spoustu času a že se musejí dokládat a neustále posílat účtenky.

Každá zdravotní pojišťovna na svých webových stránkách informuje o postupu a výši příspěvku u specifických diet. Příspěvek nejen na nízkobílkovinovou dietu můžete žádat i u ZP MV ČR, VoZP  nebo například ČPZP a dalších.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty