Suroviny
- rajčata 250 g
- mochyně mexická 250 g
- paprička jalapeňo 2 ks + na podávání
- cibule 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- koriandr 3 lžíce + na podávání
- sůl 2 lžičky
- voda 60 ml
- vejce 8 ks
- tortilla 4 ks
- slunečnicový olej
Postup přípravy
- Tomatillos zbavíme slupky a pod tekoucí vodou smyjeme lepivý povrch plodu. Na mírném ohni rozehřejeme silnostěnnou pánev, na které nasucho opečeme ze všech stran rajčata, tomatillos, oloupané stroužky česneku, cibuli a jalapeño papričky (10–15 minut). Opečená rajčata zbavíme slupky a papričkám jalapeño odřízneme stopku a překrojíme je na polovinu.
- Rajčatová salsa: Oloupaná rajčata dáme spolu s 1 lžičkou soli, 1 jalapeño a 1 stroužkem česneku do mixéru a vše rozmixujeme. Rajčatovou salsu přendáme do servírovací nádoby a mixér vypláchneme vodou.
- Salsa verde: Opečené tomatillos, 1 lžičku soli, 1 jalapeño, opečenou cibuli, 3 lžíce nasekaného koriandru a 60 ml vody dáme do mixéru a opět rozmixujeme. Pokud by salsa byla příliš hustá, můžeme naředit vodou.
- Jakmile máme připravené salsy, usmažíme si na slunečnicovém oleji volská oka. Pánev, ve které jsme smažili vejce, zbavíme nečistot po vejcích vytřením papírovou utěrkou. Vždy na dvou lžících slunečnicového oleje osmažíme z obou stran kukuřičné tortilly.
- Usmaženou tortillu dáme na talíř, na ní dvě volská oka, z nichž jedno přelijeme salsou verde a druhé rajčatovou salsou. Podáváme s najemno nakrájenou jalapeño papričkou a čerstvým koriandrem.