Filip Sajler / Cibule Bistro

Hovězí steak s pepřovou omáčkou podle Filipa Sajlera

Moje hodnocení
2x

Abyste si pochutnali na steaku, musíte sáhnout po kvalitním kusu masa, které je stařené, a díky tomu bude krásně křehké. Samotné maso by ale po pár soustech bylo trochu fádní, proto je neméně důležitá omáčka, kterou ke steaku budete podávat. Vyzkoušejte třeba lahodnou omáčku ze zeleného pepře podle receptu, který připravil šéfkuchař Filip Sajler se svým týmem.

4 porce
30 minut

Suroviny

Omáčka

Připravte hovězí steak s pepřovou omáčkou podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Steaky nechte při pokojové teplotě asi 30 minut temperovat.
  2. Poté maso potřete olejem a zprudka na rozehřáté pánvi opečte ze všech stran dokřupava.
  3. Poté stáhněte teplotu a přidejte česnek, bylinky a máslo. Steak v másle pravidelně otáčejte a přelévejte ho až do požadovaného stupně propečení.
  4. Hotový steak vyjměte na papírovou utěrku a nechte ho asi 2 minuty odležet. Poté steak osolte.
  5. Hovězí vývar Cibule Bistro vlijte do hrnce a začněte ho na vyšší teplotu svařovat (redukovat), abyste dostali pouze 1/10 původního objemu.
  6. Na rozehřátém másle osmahněte okapaný pepř. Zastříkněte koňakem a nechte vyvařit (pro efekt můžete zapálit).
  7. Zlijte zredukovaným vývarem. Zjemněte smetanou a nechte společně provařit, podle potřeby dosolte.
  8. Provařenou omáčku odstavte a zjemněte studeným máslem.
  9. Steak podávejte se sezonní zeleninou a přílohou podle chuti.
PRIMA TIP: Na omáčku můžete také použít čerstvý zelený pepř, který je chuťově ještě výraznější než pepř nakládaný.

Všestranný parťák v kuchyni

Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.

Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Filip Sajler / Cibule Bistro

www.cibulebistro.cz


Přečtěte si také

Recepty