Suroviny1 kg
- falešná svíčková 1 kg
- cibule 1 kg
- sádlo 2 PL
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- bujón 1
- instantní jíška 2 PL
- chlupaté knedlíky (polotovar)
Postup přípravy
- Zadní hovězí maso očistíme a nakrájíme na větší kousky. Velké množství cibule si pokrájíme na kostičky. Důležitý je základ. Cibuli si pomalu a dobře orestujeme na omastku, zarestujeme maso a zasypeme větším množstvím dobré sladké papriky.
- Kdo chce, může přidat i pálivou nebo paprikovou pastu. Rychle podlijeme, aby se paprika nepřipálila. Pokud připravujeme guláš v tlakovém hrnci, dáme vody trochu víc, než když máme kontrolu a tekutinu postupně doplňujeme. Dusíme doměkka, můžeme přidat i kostku vývaru nebo gulášovou kostku.
- Omáčku zahustíme podle potřeby instantní jíškou, nebo necháme vydusit na tuk, zahustíme moukou, zředíme, povaříme a doděláme chutnou omáčku. Mezitím, co se maso dusí, uděláme si chlupaté knedlíky podle návodu na pytlíku. Z hotového těsta si pak vytvoříme malé šišky nebo válečky, které se vaří asi osm minut v osolené vodě - když vyplavou ode dna, jsou hotové.
Autor receptu: Miloš Knor