Postup přípravy
- steaky z tuňáka 170 g
Head
- olivy 70 g
- tomatový protlak 1 dávka
Postup přípravy
- pepř
- olivový olej 90 ml
- cibule
Head
- bobkový list 1 kus
Postup přípravy
- rajče
Head
- červené víno 500 ml
Postup přípravy
- tomatový protlak
- tymián 1 snítku
Head
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Buďte o krok napřed: počítejte 30 minut na marinování ryby
Připravte si:
na rybu:
4 steaky z tuňáka, každý 170-220 g a silný asi 2,5 cm, 30 ml olivového oleje, sůl, čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
90 ml olivového oleje, 1 středně velkou cibuli, najemno nakrájenou, 3 stroužky česneku, najemno nasekaného, 1 malé oloupané zralé rajče, zbavené zrníček a najemno, nakrájené, 500 ml suchého červeného vína, trochu tomatového protlaku, 1 snítku čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 70 g černých oliv, nejlépe vypeckované malé olivy niçoise, 10 g sušených kaparů, čerstvě namletý pepř, sůl
Pusťte se do toho:
1. Nejdřív si ošéfujte rybu. Potřete steaky z tuňáka z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolte a opepřete. Vložte je do pečící mísy, přikryjte mikrotenovou fólií a nechte v lednici 30 minut marinovat.
2. Teď je čas na omáčku. Velkou pánev dejte na střední plamen. Rozehřejte na ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a zhruba 5 minut je pečte dozlatova. Přidejte rajče a nechte na plameni další 2 minuty. Přilijte červené víno a tomatový protlak. Přidejte tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a zhruba 10 minut nechte zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.
3. Sundejte omáčku z ohně a zbavte ji snítky tymiánu a bobkového listu. Smíchejte ji se zbylými dvěma a půl polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr ji osolte a opepřete. Omáčka by měla být hodně kořeněná. Přikryjte ji a udržujte ji teplou.
4. Připravte gril na grilování a rozpalte ho na nejvyšší teplotu.
5. Očistěte grilovací rošt a potřete ho olivovým olejem. Uložte na něj steaky stejným směrem a grilujte na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty. Opatrně je otáčejte. Křížový dekor na steaku získáte tak, že budete otáčet každý kousek masa po první minutě o 45 stupňů.
6. Hotové dejte na talíř a ihned servírujte s porcí omáčky navrch.
Tip: „Omáčku můžete zjemnit tím, že z ní uděláte pyré. Poté, co zredukuje svůj objem, dáte ji do mixéru. Můžete přidat i olivy a kapary. Nakonec vrátíte omáčku na pánev a znovu ji prohřejete.“