Suroviny
- filet z lososa 4 ks
- olivový olej (na potření)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- krémový sýr (nakrájený na kostičky) 120 g
- mléko 60 ml
- Bazalkové pesto 3 lžíce
Postup přípravy
- Gril předehřejte na střední teplotu. Filety ryby potřete z obou stran olejem, osolte je a opepřete. Mřížku grilu rovněž potřete olejem a opečte ryby asi 3 minuty z každé strany (máte-li rybu s kůží, pečte nejprve z této strany).
- Zatímco se ryba opéká, ohřejte krémový sýr s mlékem v kastrůlku za stálého promíchávání, až se sýr rozpustí, asi 1 až 2 minuty.
- Mimo oheň vmíchejte do omáčky pesto. Rybu podávejte teplou, zakapanou krémovou omáčkou. Navrch můžete kápnout ještě trochu čistého pesta pro zvýšení chuti a barevnosti.
PRIMA TIP: V létě je bazalka v květináči či na zahradě běžným hostem a její přebytky snadno zpracujete na lahodné domácí pesto. Na klasickou verzi budete potřebovat asi 1 hrnek čerstvých lístků, které rozmixujte s 1 stroužkem česneku, 2 lžícemi najemno nastrouhaného parmazánu, 1 lžící piniových jadérek nebo mandlových sirek či nasekaných vlašských ořechů, solí a pepřem podle chuti. Přikapejte asi 60 ml olivového oleje a dobře promíchejte. Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladu.