Suroviny
- zelená čočka 300 g
- nové koření 3 kuličky
- černý pepř 3 kuličky
- bobkový list 2 ks
- rozmarýn 1 snítka
- olivový olej 4 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- pórek 1/3 ks
- balzamikový ocet
- rajčata 1 ks
- pažitka 2 snítky
- filet z lososa 4 ks (po 200 g)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou zhruba 1,5 cm nad zrnka. Do plátýnka nebo gázy zabalte nové koření, celý pepř, bobkový list a snítku rozmarýnu, zavažte a vložte do hrnce s čočkou. Vařte ji doměkka, maximálně 30 minut, aby se nerozvařila.
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte šalotku, česnek, mrkev, celer a pórek a restujte, až vše zesklovatí. Zakápněte balzamikovým octem a nechte na mírném stupni opékat zhruba 5 minut.
- Uvařenou čočku slijte a přidejte k orestované zelenině. Vmíchejte rajče a pažitku.
- Steaky z ryby osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte zbylý olivový olej a opečte je z obou stran dozlatova, dle výšky filetu to trvá zhruba 7–8 minut z jedné strany. Podávejte s čočkou.