Suroviny
- batáty 3 ks
- olivový olej 250 ml
- červený vinný ocet 4 lžíce
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- česnek 3 stroužky
- červené chilli papričky 2 ks
- oregano (sušené ) 1,5 lžičky
- limetka 2 ks
- hovězí steak (steak Rib eye Albert Excellent) 600 g
- zakysaná smetana 190 g
- sušený česnek 1/2 lžičky
- rozmarýn (čerstvý ) 2 snítky
- citron 1/2 ks
- chléb (mlynářský chléb Albert) 8 plátků
- červená cibule 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Očištěné batáty ve slupce zabalte po jednom do alobalu a vložte na gril, střední žár. Pečte 10 minut. Vyjměte, rozbalte a nechte lehce vychladnout. Poté rozkrojte na čtvrtiny a vraťte na gril. Opékejte dalších 5 minut pokapané olejem, osolené a opepřené.
- Na omáčku chimichurri připravte 200 ml olivového oleje, ocet, listy petržele, česnek, 1 a ½ chilli papričky zbavené jader, oregano a 2 lžíce limetové šťávy a rozmixujte tyčovým mixérem nebo v klasickém robotu ne úplně najemno.
- Steaky promasírujte v dlaních olejem, osolte a opepřete. Vložte na rozpálený gril a dle požadovaného stupně propečení grilujte 2,5–4,5 minuty z každé strany. Následně nechte 10 minut zakryté odpočívat.
- Mezitím připravte smetanový dip. Promíchejte zakysanou smetanu se solí, sušeným česnekem, nasekaným rozmarýnem a citronovou šťávou.
- Těsně před podáváním opečte na grilu Mlynářský chléb, 1 minutu z každé strany.
- Steak nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelitý omáčkou chimichurri posypanou nakrájenou zbylou chilli papričkou s dipem ze zakysané smetany, batáty, pečivem, nakrájenou limetou a kolečky červené cibule.
Chcete další inspiraci pro své grilování? Zkuste také tyto recepty.
Grilovaný rib eye steak s omáčkou chimichurri a batáty Zdroj: archiv Albert