archiv Albert

Grilovaný rib eye steak s omáčkou chimichurri a batáty

Moje hodnocení
10x

Rib eye steak je jeden z nejlepších kousků hovězího masa, který se hodí na gril. Maso je mramorované tukem a díky tomu je steak nádherně šťavnatý a křehký. Perfektně ho doplní bylinková omáčka chimichurri a grilované sladké brambory. Dokonalá kombinace inspirovaná Jižní Amerikou, kde hovězímu náramně rozumí.

4 porce
60 minut
brazilská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Očištěné batáty ve slupce zabalte po jednom do alobalu a vložte na gril, střední žár. Pečte 10 minut. Vyjměte, rozbalte a nechte lehce vychladnout. Poté rozkrojte na čtvrtiny a vraťte na gril. Opékejte dalších 5 minut pokapané olejem, osolené a opepřené.
  2. Na omáčku chimichurri připravte 200 ml olivového oleje, ocet, listy petržele, česnek, 1 a ½ chilli papričky zbavené jader, oregano a 2 lžíce limetové šťávy a rozmixujte tyčovým mixérem nebo v klasickém robotu ne úplně najemno.
  3. Steaky promasírujte v dlaních olejem, osolte a opepřete. Vložte na rozpálený gril a dle požadovaného stupně propečení grilujte 2,5–4,5 minuty z každé strany. Následně nechte 10 minut zakryté odpočívat.
  4. Mezitím připravte smetanový dip. Promíchejte zakysanou smetanu se solí, sušeným česnekem, nasekaným rozmarýnem a citronovou šťávou.
  5. Těsně před podáváním opečte na grilu Mlynářský chléb, 1 minutu z každé strany.
  6. Steak nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelitý omáčkou chimichurri posypanou nakrájenou zbylou chilli papričkou s dipem ze zakysané smetany, batáty, pečivem, nakrájenou limetou a kolečky červené cibule.

Chcete další inspiraci pro své grilování? Zkuste také tyto recepty.

Další inspiraci na pořádnou masovou grilovačku najdete v našem speciálu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Albert


Přečtěte si také

Recepty