Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilovaný lilek s nivou
Lilek je výborná zelenina, která skvěle přijímá další výrazné chutě. Právě tradiční český sýr s modrou plísní společně s lilkem chutná báječně! Tuhle dobrotu servírujte jako přílohu ke grilovanému masu, ale můžete ji servírovat jako bezmasé jídlo třeba se salátem. A pokud chcete ještě další nápad, - zkuste kolečka lilku se sýrem použít jako variaci na vegetariánský burger.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- lilek 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- sýr niva 150 g
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- čerstvý rozmarýn 2 snítky
- hladkolistá petržel 1/2 hrsti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Omyté lilky nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Osolte, opepřete a nechte 30 minut odležet. Poté osušte papírovou utěrkou, protože lilek pustí vodu.
- Grilujte 5 minut pouze z jedné strany.
- Mezitím nastrouhejte do misky nivu. Olej smíchejte s rozmělněným česnekem a najemno nakrájeným rozmarýnem. Jednu snítku nechte stranou na ozdobu.
- Kolečka lilku otočte, potřete česnekovobylinkovým olejem a posypte strouhanou nivou.
- Opékejte dalších 8 minut. Před podáváním posypte nasekanou petrželí.