Hlavní chod
- losos 5 kusů
- limetka 1 kus
- olivový olej 100 ml
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Hlavní chod:Filety z lososa, listový špenát a šťouchané brambory
postup:
Připravíme si marinádu na rybu: Do nádoby nalijeme olivový olej, přidáme lžičku medu, soli, půl lžičky vymačkané limetky nebo citronu, pokrájenou bazalku, mletý pepř a asi 50 g sypaného parmazánu. Promícháme a filety potřeme touto marinádou a pokapeme limetkou a na každý položíme plátek másla. Takto necháme hodinu uležet a upečeme v troubě za osm minut při 180 stupních Celsia.
Na šťouchané brambory budeme potřebovat:1 kg brambor100–200 ml mlékaBylinkové máslo:2 lžičky koření na bylinkové máslo100 g másla1 cibulečerstvá pažitkasůlsádlo
Umícháme si bylinkové máslo z uvedených surovin a uvaříme si brambory doměkka. Půlku brambor si s horkým mlékem, máslem a dvěma lžičkami bylinkového másla ušleháme na bramborovou kaši. Druhou půlku uvařených brambor si rozšťoucháme, přidáme cibulku osmaženou na sádle a osolíme. Pak kaši a šťouchané brambory smícháme a ještě přidáme nakrájenou pažitku.
Na špenát budeme potřebovat: 150 ml smetany na vaření700 g listového špenátu5 stroužků česneku1 cibule50 ml olejesůlmletý pepřbešamelová omáčka na zahuštění
Na špenát si nejprve osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme dva stroužky česneku. Nyní přidáme listový špenát a 100 ml vody a dusíme čtvrt hodiny. Poté přidáme smetanu, bešamelovou omáčku zbytek lisovaného česneku, sůl a mletý pepř a lehce podusíme – stačí pět minut. Chuť špenátu opět ještě zvýrazníme sypaným parmazánem.