Filet z lososa
- filet z lososa (s kůží) 800 g
- tymián (citronový)
- česnek 1-2 stroužky
- olivový olej 4 PL
- petrželka 2 PL
- pomerančová šťáva 3 PL
- citronová šťáva 1 PL
- sůl
- pepř
Brambory
- brambory 1,5 kg
- mrkev 3-4
- bobkový list 6
- petrželka 2-3 PL
- rozmarýn
- česnek 2-3 stroužky
- olivový olej 4 PL
- pomazánkové máslo 4 PL
- sůl
- pepř
Postup
Losos
- Lososa opláchneme, osolíme, opepříme z obou stran. Smícháme marinádu z oleje, česneku, jemně nasekané petrželky, citrónové a pomerančové šťávy.
- Marinádou potřeme lososa z obou stran. Do pekáče vložíme pečicí papír a na něj lososa kůží nahoru. Kolem lososa rozložíme pár větviček citronového tymiánu.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut. Jakmile jde odloupnout kůže, kůží sloupneme, lososa znovu potřeme zbytkem marinády, lehce osolíme a znovu na lososa položíme kůži, ale opačně. Pečeme ještě 10 minut, kdy se kůže vypeče úplně do křupava.
Brambory
- Do pekáče vložíme pečicí papír, na něj poklademe brambory s mrkví. Dáme péct na 30 minut do vyhřáté trouby na 200 °C.
- Připravíme si marinádu z oleje, česneku, petrželky a rozmarýnu. Po 30 minutách pečení přidáme k bramborám bobkové listy a pomazánkové máslo, promícháme.
- Pečeme ještě 10–15 minut. Osolíme a vmícháme marinádu.
Autor receptu: Eliška Čerešňová